Zamilovanost doslova zamotá hlavu

Jste v tom až po uši a všechny myšlenky se točí jen okolo vašeho milovaného protějšku? Zjistilo se, proč se to děje. Zamilovanost naprosto ovládne jistou část mozku, v důsledku čehož se partner stává naprostým středobodem všeho.

Láska je jednou z nejhlubších a nejsložitějších lidských emocí. Možná právě proto ji vědci tak rádi a často zkoumají. Zrovna před pár dny prý přišli na to, proč ve fázích té největší zamilovanosti nemůžeme na svou drahou polovičku přestat myslet, i kdybychom se snažili sebevíc.

Změny, které neoklameš

Zcela nová studie publikovaná v magazínu Behavioural Sciences (1) údajně jako vůbec první v odborné historii pochopila souvislost mezi systémem aktivace chování mysli a pocitem romantické lásky. Tedy alespoň takhle ambiciózně to tvrdí její autoři z řad australských vědců. Na co tak zásadního přišli? Výzkumníci z University of South Australia, Australian National University a University of Canberra analyzovali odpovědi na dotazníky od 1 556 mladých dospělých, kteří se sami označili jako zamilovaní. Průzkumné otázky byly zaměřené na emocionální reakce účastníků týkající se jejich partnera a celkové zaměření na milovanou osobu. Klíčový poznatek to skutečně přineslo, a to ten, že mozky několika stovek zaláskovaných fungují na jednom stejném principu.

Tady je něco jinak!

„Víme, že velkou roli tu hraje oxytocin, který při komunikaci s našimi blízkými koluje celým nervovým systémem i krevním řečištěm. Naše studie odhalila, že se vlivem zamilovanosti určitá část mozku doslova poblázní, takže se milovaná osoba stane úplným středobodem mysli i světa,“ vysvětluje spoluautor Phil Kavanagh, který na University of Canberra působí jako akademik (2). Tento expert také dodává, že láska v podstatě aktivuje dráhy mozku spojené s těmi nejpozitivnějšími pocity, což je dost silný koktejl.

Zdroje: (1) www.mdpi.com/2076-328X/13/11/921, (2) www.nypost.com/2024/01/09/lifestyle/falling-in-love-messes-with-your-mind-new-study-shows-how/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat