Narcistu prozradí typické chování

24.03.2024 | Vztahy

Všechno zveličuje, nikdy nepřizná chybu a vždycky ví všechno nejlíp. To je ukázkový narcista, který se vás snaží zamotat do svých sítí. Proč je takový, jaký je?

Narcismus se definuje jako nadměrná sebeláska a přehnaná představa o vlastní důležitosti (1). Název této „poruchy“ pochází z řecké báje, podle které se mladík jménem Narcis tak dlouho nakláněl nad studánkou, v níž pozoroval svůj odraz, až do ní spadl a utopil se. Ačkoli nás to přivádí k myšlence, že hlavním rysem a zhoubou je tu nabubřelá ješitnost, celé je to mnohem složitější.

Kamufláž s jasným cílem

Objevují se názory, že v pozadí narcismu stojí paradoxně nízké sebevědomí a hluboce zakořeněný pocit studu i nedostatečnosti (2). Je-li tomu skutečně tak, pak je narcista opravdovým mistrem klamu, který se umí až geniálně přetvařovat. Otázkou však je, jestli mu na pomyslný lep skočíte. Poznejte jeho strategii, díky čemuž bude o krok napřed!

Řečník s potřebou pozornosti

„Tito lidé dominují rozhovorům. Cítí se doslova nuceni mluvit jenom o sobě a zveličovat své úspěchy, aby zapůsobili na publikum,“ popisuje americký psychoterapeut a autor knihy The Narcissist You Know (3). Dle jeho praxe a zkušeností se pak často vykreslují jako nejdůvěryhodnější poradci ředitele firmy, nejpopulárnější sousedé celé ulice i nejrychlejší běžci z parku. Tyto malé bílé lži pomáhají vyprávět lepší příběh, ale slouží i k jinému účelu – představit idealizovanou verzi sebe sama, která má do reality hodně daleko. Co dalšího je typické?

Nevyžádané rady, které nemají konce

Narcistu bezpečně poznáte i podle toho, že rád využívá své domnělé vynikající znalosti a záviděníhodné zkušenosti. Tím se pasuje do role neúnavného poradce, o kterého ani nestojíte. Vždycky zná vyhlášenější restauraci, lepší obchod s obuví, hezčí dovolenkovou destinaci i kvalitnější školu pro děti. Zdá se, že ví všechno o všem a musí mít trochu navrch. Na komplex narcistické nadřazenosti poukazují i závěry odborných studií (4).

Nechuť k čekání jako další signál

Nezvednout mu telefon nebo okamžitě neodpovědět na zprávu? To narcistu rozhodí jako nic jiného, čekání na cokoli totiž bytostně nenávidí. Bez ohledu na jeho konkrétní momentální potřeby musejí být uspokojeny okamžitě, jinak se dostavuje obrovská frustrace a vztek (5). Mimochodem, prozradí ho i to, že nikdy neuzná chybu a vinu raději svalí na druhé, protože empatie je mu zkrátka cizí.

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Narcismus#Charakteristika, (2) www.psypost.org/new-psychology-study-suggests-shame-plays-key-role-in-link-between-narcissism-and-maladaptive-daydreaming/, (3) www.health.com/mind-body/10-signs-you-might-be-a-narcissist, (4) www.frontiersin.org/journals/psychology/articles/10.3389/fpsyg.2017.01600/full






Celkem 1 komentářů

dvorakova.jedovnice@seznam.cz
19.03.2024

Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat