Známky toxického vztahu rozhodně nepřehlížejte

02.04.2024 | Vztahy

Může být obtížné rozeznat, zda se vztah stal toxickým, zvláště pokud jste zamilovaní nebo v partnerství žijete dlouhou dobu. Pokud však máte pocity nejistoty, ať už pocházejí z nedostatku důvěry, neustálých hádek nebo kontrolního chování, stojí za to známkám toxicity porozumět.

Co to ten toxický vztah vlastně je? Jedná se o partnerství, které vykazuje jisté nežádoucí znaky, jež je v období opojení hormonů lásky snadné přehlédnout. Zde je jejich seznam.

Chybějící pocit bezpečí a týrání

Oba partneři by se měli v partnerství vždy cítit bezpečně – emocionálně, psychicky i fyzicky. Pokud dojde k jakékoli formě týrání, musíte to někomu říct, vyhledat odbornou pomoc a vytvořit plán, jak ze vztahu odejít. Obáváte-li se o svou bezpečnost nebo bezpečnost svých blízkých, kontaktujte některou z bezplatných krizových linek. Linka první psychické pomoci má číslo 116 123, Linka pomoci obětem kriminality a domácího násilí (Bílý kruh bezpečí) pak 116 006.

Neustálá kritika

Přehnaně kritický partner, kvůli kterému se cítíte špatně, je jedním z hlavních příznaků toxicity ve vztahu. Platí, že mezi upřímnými rozhovory a přímou kritikou je tenká hranice. Jakmile zjistíte, že vás partner neustále kritizuje za každou maličkost (hloupost), rozhodně to není dobře.

Sobectví

Je příjemné cítit se ve vztahu milovaně, samozřejmě. Ale je rozdíl mezi projevováním lásky a majetnickým chováním. Protějšek sleduje, kde se nacházíte, neschvaluje, že trávíte čas o samotě, a vždy trvá na tom, abyste všechno dělali společně? Ano, váš vztah je pravděpodobně toxický.

Rodina a přátelé jsou znepokojeni

Pořád tak nějak nevíte, co si o vztahu myslet. V takovém případě si všímejte postřehů vaší rodiny a přátel. Jakmile lidé, s nimiž jste si blízcí, začnou vyjadřovat obavy ohledně vašeho zdraví, partnerova chování a podobně, snažte se tyto informace brát vážně.

Kroky pro ukončení toxického vztahu

Zjistíte-li příznaky toxicity ve vašem vztahu, je čas vytvořit plán odchodu. Svěřte se příteli či rodinnému příslušníkovi a až budete připraveni podniknout další kroky, vyhledejte bezpečný prostor. Následně se obraťte na terapeuta, který vám pomůže projít cestou uzdravení. Také je důležité obklopit se lidmi, jež milujete a kterým důvěřujete – a pracovat na tom, abyste měli rádi sami sebe.

Zdroje: www.brides.com/toxic-relationship-signs-6829121, názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat