Atraktivní ženy inspirují muže k pravdomluvnosti

29.05.2024 | Vztahy

Když muži hovoří s hezkou ženou, údajně bývají upřímnější, čestnější a pravdomluvnější. Setkání s krásou přináší vskutku zajímavý psychologický efekt. Funguje snad lépe než detektor lži?

Krása je sice pomíjivá, ale nesporných a vědecky prokázaných výhod má celou řadu. Atraktivní jedinci jsou sebevědomější, snáze si hledají romantické partnery, v práci bývají úspěšnější, a dokonce se těší i lepšímu zdraví (1). Ke všemu jim jen málokdo zalže!

Tento vedlejší účinek se hodí!

Stát se obětí podvodů a nečestného chování si samozřejmě nikdo nepřeje. Ti, kterým příroda ve vší štědrosti nadělila souměrné rysy, bezchybnou pleť, ideální tělesné křivky a husté lesklé vlasy mají v tomto směru pořádnou výhodu. Jejich vizáž je předurčuje k tomu, že s nimi okolí jedná fér a dodržuje morální zásady, přes které vlak pravdy zkrátka nejezdí. Zjistili to izraelští vědci, kteří své poznatky zveřejnili v akademickém časopise Journal of Economic Behavior & Organization (2). Vtipné na tom je, že jejich výzkum byla jedna velká kamufláž a zúčastnění dobrovolníci jim nevědomky sedli na lep.

Koukni se a pak mluv

Do studie bylo zahrnuto 110 mužů a stejný počet žen. Všichni do rukou dostali dotazník s přiloženou fotografií znázorňující údajného autora smyšlené studie. Polovina těchto dotazníků obsahovala snímek typicky krásné ženy, ve druhé byla předstíraná vědkyně atraktivní mnohem méně. Výsledky přinesly velká překvapení. Vyšlo najevo, že muži se v drtivé většině případů při prohlížení hezké tváře na fotce chovali čestněji a poskytovali pravdivější odpovědi než ti, kterým experti podstrčili obrázek nehezké osoby. Zcela opačný efekt byl zpozorován u slabšího pohlaví, což dle přesvědčení autorů tohoto průzkumu souvisí s žárlivostí, závistí a věčnou teorií sociálního srovnávání. Dopad krásy je tedy hlubší, než se předpokládalo, protože muže inspiruje k pravdomluvnosti a upřímnosti, zatímco ženy spíše k nemorálnímu chování.

Zdroje: (1) www.betterhelp.com/advice/general/the-good-the-bad-the-ugly-why-attractive-people-are-successful/, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0167268124000118







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat