Valentýnská večeře: Romantika na talíři! Tímhle menu ho dnes dostanete!

Okřídlené úsloví, že láska prochází žaludkem, si můžete vyzkoušet při romantické valentýnské večeři. Pokud ji připravíte doma a s láskou, nemůže váš večer skončit jinak než vášnivě! Přichystali jsme pro vás tři tipy na valentýnské menu, doplněné vhodnými víny, které doladí tu správnou atmosféru.

Večeře s polibkem ohně

Oheň a vášeň k sobě neodmyslitelně patří. Pokud tedy chcete svůj valentýnský večer prožít opravdu intenzivně, zvolte také smyslné jídlo. Vyzkoušejte flambování!

Hovězí svíčková s koňakovou omáčkou a zapečenými bramborami

Suroviny:

• 300 g hovězí svíčkové
• 50 g másla
• 1 cibuli
• 2 mrkve
• 3 stroužky česneku
• 40 g rajčatového protlaku
• 1 dcl koňaku
• 1 snítku tymiánu
• bobkový list
• ½ litru hovězího vývaru
• 1 kg brambor
• 50 gramů parmazánu
• 250 ml smetany
• sůl
• muškátový květ
• rostlinný olej

Postup:

1. Na oleji postupně zkaramelizujte na větší kousky nakrájenou cibuli a mrkev, přidejte stroužek česneku, protlak a zarestujte. Vlijte koňak a nechte vypařit alkohol. Pak přidejte vývar a vařte půl hodiny. Sceďte, zredukujte na polovinu a omáčku dochuťte solí.

2. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte se smetanou, nasekaným česnekem, osolte a dochuťte muškátovým květem. Rovnoměrně rozložte do pekáče s pečicím papírem, kterým brambory také přikryjte. Pečte 30 minut v předehřáté troubě při 160 °C. Pak odstraňte vrchní papír, posypte strouhaným parmazánem a asi deset minut zapékejte při teplotě 200 °C. Lehce vychladlé zapečené brambory pak nakrájejte na požadovaný tvar.

3. Steaky ze svíčkové nechte dosáhnout pokojové teploty. V pánvi rozpalte olej a opečte osolené maso ze všech stran. Potom do pánve přidejte pár kostiček vychlazeného másla a až zpění, přelévejte jím maso za občasného otáčení. Když se začne maso přepalovat, přidejte další kostičku a pokračujte asi 3 minuty. Maso nechejte minimálně 5 minut odpočinout. Hotové jídlo flambujte zahřátým a zapáleným koňakem.

4. Jídlo nejlépe doplníte vínem Zweigeltrebe 2011 pozdní sběr. Jeho rubínová barva, vůně s tóny červených višní a čokolády a šťavnatá, ovocná chuť s příjemnou tříslovinkou vás pekelně rozohní.

Exotika na talíři

Pro valentýnskou večeři volte spíše lehčí a také neobvyklé druhy masa. Kachna ani vepřo-knedlo-zelo vašeho partnera romanticky nenaladí. Vyzkoušejte pštrosí kýtu v zeleném pepři s omáčkou Cabernet Sauvignon a dýňovo-bramborovým pyré. Uvidíte, že partnera netradičním jídlem zaujmete.

Pštrosí kýta v zeleném pepři, sós Cabernet Sauvignon a dýňovo-bramborové pyré

Suroviny:

• 200 g pštrosí kýty
• špetku čerstvě drceného zeleného pepře
• 1 stroužek čerstvého česneku

Na pyré:
• 100 g brambor
• 100 g dýně Hokkaido
• sůl
• 20 g vlašských ořechů
• 10 g cukru krystal

Na sós:
• 10 cl Cabernet Sauvignon pozdní sběr z Habánských sklepů
• 5 cl demi-glace (silného redukovaného hovězího vývaru)

Postup:

1. Pštrosí kýtu očistěte a naporcujte. Osolte a obalte čerstvě drceným zeleným pepřem a česnekem. Zprudka opečte na pánvi ze všech stran a dopečte do růžova v troubě.

2. Sós připravíte tak, že do kastrolku nalijete víno, které svaříte, a přidáte omáčku demi-glace.

3. K masu s omáčkou podávejte pyré. Dýni a brambory očistěte a uvařte ve slané vodě do měkka. Sceďte a metličkou vyšlehejte pyré, dle chuti dosolte. Na pánvi opečte ořechy, přidejte krystalový cukr a nechejte zlehka zkaramelizovat. Těmito oříšky pak ozdobte pyré.

4. A jaké víno se k pokrmu hodí nejvíce? Samozřejmě to, které použijte pro přípravu omáčky, tedy Cabernet Sauvignon 2011 pozdní sběr, které vyniká tmavou rubínovou barvou, bohatým aroma připomínajícím černorybízový džem, hořkou čokoládu a koření a plnou, šťavnatou chutí, která vás i vašeho partnera okouzlí.

Namleto s láskou

Milujete netradiční kombinace? V tom případě vyzkoušejte jemně namletý tataráček z telecí panenky a místo topinek jej servírujte s petrželovými čipsy. Na stůl kromě jídla naaranžujte také skleničky s vínem a užijte si svou oslavu svátku zamilovaných.

Tataráček z telecí panenky s pažitkovým crème fraîche a petrželovými čipsy

Suroviny:

• 200 g telecí panenky
• ½ lžíce dijonské hořčice
• 10 g kaparů
• 2 šalotky
• 1 žloutek
• 1 lžičku worcesteru
• sůl
• pepř
• chilli podle chuti
• 40 g crème fraîche
• pažitku
• 2 petržele

Postup:

1. Telecí panenku očistěte a odblaňte. Maso jemně umelte a dochuťte solí, pepřem, sušeným chilli, dijonskou hořčicí a worcesterem. Přidejte nasekané kapary, nadrobno nakrájenou šalotku a žloutek.

2. Crème fraîche ochuťte solí, pepřem a přidejte nasekanou pažitku. Kořenovou petržel oloupejte a škrabkou vytvořte podélné tenké plátky, které opečte na rozpáleném oleji. Po opečení dejte okapat na ubrousek. Při podávání můžete dozdobit řeřichou nebo listy mladé červené řepy a celými kapary. Protože telecí patří k bílým druhům masa, měli byste zvolit bílé víno. Vyzkoušejte třeba Rulandské bílé pozdní sběr 2011. Má zlatavou barvu, exotickou mladistvou vůni a ovocnou, šťavnatou, středně plnou chuť a ve spojení s lahodnou chutí tataráčku si vás jednou pro vždy získá.






Celkem  2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může přinést nové příležitosti pro posílení vašich partnerských vztahů. Pokud jste ve vztahu, očekávejte, že komunikace s partnerem bude jasnější a plná nových vhledů. Single Berani by se měli mít na pozoru, protože kolem se může objevit... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat