Díky lásce a zamilovanosti jsme chytřejší

Zamilovaný člověk občas vypadá, jako by byl duchem jinde a jeho mozek si vzal dovolenou. Ovšem ve skutečnosti nás vztahy činí chytřejšími. Nevěříte?

Jak vlastně partnerství procvičuje mozek?

Partneři se vzájemně vzdělávají

Ve většině vztahů jsou oba partneři přibližně stejně vzdělaní, ale přesto si každý s sebou nese určité množství vědomostí, jež ten druhý nemá. A tak se vzájemně doplňují a učí se jeden od druhého. Nemusí jít zdaleka jen o „encyklopedické“ informace, ale také zkušenosti, nejrůznější dovednosti a postupy, které používají v životě při řešení určitých situací.

Držení za ruce pomáhá

Myslíte, že držení za ruce patří ve vztahu do fáze čerstvé zamilovanosti? Pak byste tento postoj měli přehodnotit. V jedné studii bylo totiž dokázáno, že pokud se partneři drží za ruce, klesá v mozku aktivita spojená se stresem, a lidově řečeno, lépe nám to myslí. Vědci tehdy použili zajímavý experiment – ženám, u nichž monitorovali mozkovou aktivitu, řekli, že je vystaví elektrickému šoku. Aktivita spojená se stresem v mozku žen výrazně stoupla, ale když jim vědci dovolili, aby se držely manželovy ruky, tato aktivita se znatelně snížila.

Polibky si užívá i mozek

Podobně jako držení za ruce působí na mozek i polibky – díky oxytocinu (tedy hormonu štěstí), který se při líbání uvolňuje, a také snížení hladiny kortizolu (stresovému hormonu) v krvi, který naše tělo během polibků uvolňuje v mnohem menší míře. Ovšem to není všechno! Podle vědců se při líbání navíc aktivuje téměř polovina kraniálních (hlavových) nervů, jež zvýší naši mozkovou aktivitu.

Fotografie rozehrávají fantazii

Vůbec není špatný nápad mít v bytě či práci rozmístěné fotografie milovaného partnera/milované partnerky. Podle výzkumů už totiž i jen pohled na fotku aktivuje tu část našeho mozku, jež je spojena s potěšením a odměňováním, zvýší se naše schopnost udržet pozornost, ale také motivace. Navíc se naplno rozeběhne i naše fantazie – začneme si představovat společnou budoucnost, ale třeba i jen společný večer. Zkrátka svůj mozek pěkně procvičíme v obrazotvornosti.

Prospěšné společné aktivity

A nakonec dobrá zpráva – našemu mozku dělá dobře, i když jste pouze v přítomnosti svého partnera. Samozřejmě je ideální, pokud spolu rozmlouváte, hrajete hry apod., ale z výše napsaného vyplývá, že úplně stačí, když jste spolu. Sníží se totiž míra stresu i náš krevní tlak a mozku je zkrátka dobře.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

12 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:30
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:03
407 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat