Spokojené manželství prodlužuje život, posiluje kosti a chrání cévy

26.05.2017 | Vztahy

Američtí vědci sledovali sedmnáct set lidí po dobu dvaceti let. Někteří z nich žili v manželství, někteří byli single, jiní rozvedení. Některá manželství byla harmonická a spokojená, v jiných se manželé hádali a cítili nepříjemně. Během oněch dvaceti let u všech osob sledovali odborníci vývoj zdravotního stavu. Analýzou pak zjistili, že lidé žijící v harmonickém manželství žijí nejdéle, jsou nejméně nemocní a mají nejsilnější kosti.

Manželství – pokud bylo harmonické – prokazatelně souvisí s tvrdšími kostmi a menším rizikem zlomenin ve vyšším věku. S nižším rizikem depresí a lepším celkovým psychickým stavem. Osoby žijící ve spokojeném manželství také mají zdravější srdce a cévy, vzácněji trpí infarktem a mrtvicí, jsou celkově šťastnější a také se mnohem lépe a rychleji zotavují z nemocí. Celkově je u nich nižší riziko předčasného úmrtí a platí to i v případě pooperačního rizika.

Za blahodárnými účinky je třeba vidět především vliv partnerů na sebe. Pokud žijí v harmonickém stavu, vzájemně se podporují k zdravějšímu životnímu stylu a více si vzájemně hlídají zdraví. Prokazatelně také méně pijí alkohol a kouří.

Ale psychologické aspekty pohody, jistoty a bezpečí v takovém vztahu jsou také nezanedbatelné. Podle vědců ze Seattlu se lidé, kteří onemocní rakovinou tlustého střeva, zbaví choroby a uzdraví s mnohem větší pravděpodobností, pokud mají psychickou oporu v partnerovi.

Asi nejpodstatnější pro lidské zdraví je kvalitní spánek. Vyplývá to v posledních letech stále častěji. A lidé v harmonickém manželství spí většinou velmi dobře. Což je také jedním z hlavních důvodů, proč jsou dlouhověcí a zdraví.

Ženy versus muži

Prospívá ale manželství stejně ženám i mužům? Podle některých studií ne... Kdo z něho těží více? Zdraví mužů žijících svobodně ve středním a vyšším věku je výrazně horší než zdraví mužů, kteří se v mládí ožení. Zřejmě za to vděčí ženám a jejich péči. Protože ženám manželství nijak výrazně – s ohledem na vlastní zdraví – neprospívá. Svobodné a rozvedené ženy jsou ve středním a vyšším věku stejně tak zdravé jako ty vdané.

„Ve skutečnosti ženy středního věku, které se nikdy nevdají, mají prakticky stejnou šanci, že u nich vznikne metabolický syndrom, jako ženy vdané,“ tvrdí to autoři výzkumu z University College London.

U mužů to však neplatí. U nich jsou rizika metabolického syndromu, chorob srdce a cév a také předčasného úmrtí vyšší, když žijí tzv. život single – nezadaného.

„Žít mimo manželství či jakýkoli vztah je pro ženy mnohem méně zhoubné než pro muže. Manželství se tak jeví jako výhodnější pro muže,“ tvrdí doktor George Ploubidis z University College London.

Podle studie také nemá rozvod dlouhodobě negativní vliv na zdraví, když si člověk najde vztah nový. Účinek rozvodu je pak krátkodobý.

„Řada studií zjistila, že lidé žijící v manželství mají lepší zdraví než ti žijící svobodně. Nicméně náš výzkum dokazuje, že lidé, kteří zažijí odloučení, rozvod a následně nové manželství, mají velmi podobné zdraví jako ti, kteří jsou v prvním manželství a rozvodem neprošli,“ dodává doktor Ploubidis.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat