Tragédie vytváří velmi silná pouta mezi lidmi

Sdílení tragédie a katastrofy a především prožívání bolesti a utrpení slouží jako velmi silný a účinný sociální tmel. Bolest je zvláště mocnou ingrediencí při utváření pouta a spolupráce mezi lidmi, kteří tuto bolestivou zkušenost prožívají společně. Fenomén vysvětluje to, proč vznikají životní a velmi pevná přátelství ve válkách a neštěstích, kde se lidé potkávají při společném úkolu.

Australští vědci to prokázali v psychologickém experimentálním výzkumu se studenty. Ti, kteří museli plnit úkoly provázené silnou bolestí, uváděli později větší míru připoutání ke kolegům než ti, kteří prováděli stejné úkoly bez bolesti. Prokázáno to bylo přitom v několika různých experimentech.

„Naše objevy dokazují, že je bolest zvlášť mocnou ingrediencí při utváření pouta a spolupráce mezi těmi, kdo tyto bolestivé zkušenosti sdílejí. Naše důkazy osvětlují to, proč se mohou vytvářet doživotní přátelství mezi vojáky a jinými lidmi, kteří sdílejí složité a bolestivé zážitky,“ uvedl autor výzkumu doktor Brock Bastian z University of New South Wales.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat