Knižní tip: Doktor od Jezera Hrochů

03.03.2010 | Zábava

Humoristický román o působení českého lékaře v Africe a o jeho peripetiích se ženami. Kniha Miloslava Švandrlíka vychází k premiéře stejnojmenného filmu v režii Zdeňka Trošky s hvězdným obsazením.

Mladý, ambiciózní, ale nesmělý lékař je obětí své chamtivé ženy a intrikánské tchyně. Obě se ho snaží přimět ke kariéře spojené se snadným vyděláváním peněz. Obstarají mu zdánlivě lukrativní místo lékařského dozoru v daleké Africe. Zapomenou však, že MUDr. Dobešek je smolař a pesimista. Bázlivý český lékař se v úplně neznámých končinách zaplétá do nečekaných dobrodružství, která díky jeho svéráznému způsobu řešení získávají značně komediální rozměr.

Ukázka z knihy DOKTOR OD JEZERA HROCHŮ:

Prudká bolest, kterou pocítil v pravé hýždi, mu vzápětí projela až do mozku. Otočil se a hrůzou zaječel jako ještě nikdy v životě. Ani ve spánku se tolik neodvázal. Dal do hlasu tolik síly a různých emocí, že by jeho zoufalý výkřik byl slyšet i přes rozvodněnou Mississippi, a upřímně řečeno, byl k tomuto výkonu důvod.
Tím důvodem byl had, který se nějakým způsobem dostal na sedačku. Měřil něco přes metr, nebyl tlustší než normální rohlík a jeho barva byla temně zelená. Nebo spíše zelenavě černá. Na barvě ostatně příliš nezáleží, jisté je jen to, že tento strašlivý plaz usoudil, že na sedačce není místo pro dva a toto zjištění dal doktoru Dobeškovi na srozuměnou hryznutím do zadnice.

Čeněk zavrávoral a ještě jednou, tentokrát ovšem daleko úsporněji, zavřeštěl. Takto po ránu byl na odchod z tohoto světa zřejmě nepřipraven.
„Mamba!“ zaúpěl v duchu. „Tohle nemůže být nic jiného než mamba, nejjedovatější had Afriky! Mám před sebou pět, maximálně sedm minut života. Je zbytečné shánět někde sérum, jed je příliš prudký. Jsem ztracen!“

Ale pak si vzpomněl na černocha, o kterém mu vyprávěl Venda Maňas. Na to, jak si odvážný muž zachránil život okamžitou amputací nohy pomocí dřevorubecké sekery. Ano, jedině takovéto odhodlané jednání může být schůdným východiskem z hrozné situace.
Čeněk neměl k dispozici sekeru, ale zato měl břitvu. To bylo konečně mnohem lepší, protože zadek se lépe řeže, než seká. Noha se ovšem zase daleko lépe seká, než řeže, takže oba uštknutí měli vlastně k dispozici ideální instrumenty. Kdyby si ten černoch musel nohu pižlat břitvou, kdo ví, jak by to s ním dopadlo!

Čeněk ještě okamžik váhal. Snad vteřinu, možná i dvě. Ale déle rozhodně ne! Do jedné ruky popadl postižené místo, v druhé odhodlaně zvedl břitvu. Pevně stiskl zuby a jediným řezem provedl nezbytný chirurgický zákrok. Podstatnou část pravé hýždě oddělil od zbytku těla. Potom zaječel potřetí.
Na sedačce stočený had tomuto úkonu přihlížel zcela lhostejně. Dokonce se zdálo, že hodlá usnout.
Čeněk třímal v hrsti porci masa, která by uspokojila i krvelačného Shylocka, a cítil, že klouže ve vlastní krvi, řinoucí se z postiženého místa.
Pak se dostavila pochopitelná slabost. Jako ve snách zaslechl ještě zděšený výkřik Vendy Maňase: „Pánové, to je strašný, doktor si uřízl prdel!“


Cena: 189 Kč,
při objednání online v nakladatelství XYZ jen 161 Kč






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat