Matka na pokusy: O fotkách potomků

04.06.2017 | Zábava

Dítě je neklamným příznakem, že se kdysi kdesi mrdalo, vyřkl trefně Jan Zábrana… Neklamných příznaků je v mém okolí vskutku požehnaně! I sociální sítí kmitá fertilita!

Ještě nedávno mi soudruh fejsbuk nabízel ku šmírování povětšinou fotografie dokumentující bujarý a pestrý život mých přátel a známých. V kterém baru se kdo opil. Na jaké exotické dovolené kdo chytal bronz a pohlavní choroby. Případně v jaké luxusní restauraci kdo spořádal humra. Humor nás neopustil, ale tématika fotek se změnila. Děti. Všichni máme děti. Milujeme je. Fotíme je. Sdílíme je. Lajkujeme.
Záplava fotografií mrňat, kterými jsem měla tu čest se na spřátelených zdech proklikat (a svou troškou do té fejsbukové mlýnice přispět), mě inspirovala k sestavení typologického třináctera.  Jakožto samozvaná vědkyně jsem zjistila, že jsem neviděla stovky fotek dětí, ale pouze třináct. Jako, na doktorát to asi nebude, ale co už!

Typologie fotografií potomků na FB aneb Co nesmí chybět:

Dítě ve vlnách

Je to právě fotografie z ultrazvuku, kterou mnohé ženy a dívky oznamují světu, že jsou zbouchnuté. Fejsbuk jásá! Offline okolí to patrně dávno tuší, protože jako zázrakem přestaly kouřit, pít alkohol, jsou protivné, až pánbůh brání a mají dosti nezdravou barvu. Stejně jako embryo na ultrazvukovém obrázku, pod kterým se množí komenty: „Celej taťka!“, „Hele, jak mává!“ nebo „Kde to má hlavu?“

Dítě v břiše

Na tomto typu fotky nevidíme dítě, ale to, co způsobuje. Buben. A šťastnou nastávající rodičku. Ta se dosti často pro účel snímku vyšňoří. Lajky lítají a kdekdo hýká: Tobě to ale sluší! Jééé, to jsou hezký konve! Aha to jsou nohy…

Dítě v porodnici

Obligátní uzlíček se zmuchlaným obličejem. Tolik lajků už pod žádnou fotkou mít nebudete. Tedy pokud se v budoucnu nechystáte zdolat Mt. Everest či porazit počítač v šachu. Nejčastější komentář: ten/ta se vám povedl/a. Máte radost, že se vám něco povedlo. Tím spíš, že jste se vlastně ani moc nesnažili.

Dítě v autosedačce

Tato fotka se většinou jmenuje prozaicky „Jedeme domů“. Každý, kdo fotografii na cestě z porodnice pořizoval, ví, že na pozadí jejího vzniku je značná nervozita muže, který ještě nikdy nekšíroval tříkilového tvorečka do pětibodových pásů a obavy ženy, která ještě nikdy nesedala do auta po nástřihu hráze.

Dítě ležící, spící

Není krásnějšího pohledu, než na spícího potomka. Proto sdílíme.

Dítě ležící, řvoucí

Není zoufalejšího pohledu, než na řvoucího potomka. Přesto sdílíme.

Dítě sedící, čumící

Mimino narvané do polstrování gauče. Sedí a má nepřítomný pohled. Na sobě většinou reprezentativní námořnický obleček, nebo kanýrkové šatičky. Fotka je pravděpodobně pořízena těsně před tím, než si děcko celou tu parádu pozvracelo.

Dítě a strava

První mrkev. První rohlík. První ohlodaná kost z kachny. To jsou momenty, které musí být zachovány pro další generace. Mrkejte na toho lostomilého šmudlu s jogurtem přes celou hlavu! Naše děti nám jistě jednou poděkují, že jsme je fotili v tak dehonestující situaci. A to samé nám učiní v domově důchodců.

Dítě a spící otec

Zaručený doják a lapač lajků! Muž hnípá na posteli a vedle něj se rozvaluje mimino, které mu strká prsty do nosu, do uší či se dobývá pod oční víčka. Škodolibější ženštiny mnohdy svého partnera na fotografii ještě označí, aby mužovi kolegové z práce viděli, že pokud se vymlouvá na únavu a nedostatek spánku, tak kecá.

Dítě a spící matka

Výskyt tohoto typu obrázků je minimální. Důvod? V případě, že spí matka, spí i dítě. A pokud spí dítě i matka, spí i otec. Takže pokud na vás není nasazená BISka, nemá vás kdo vyfotit.

Dítě a bdící matka – tzv. selfie

Trend samofocení je značný. Jeho výhodou je možnost vyfotit se tolikrát, až jsme definitivně spokojeny s vlastním vzezřením. Instagramový filtr navíc dokonale požere tmavé kruhy pod očima a mastnotu ve vlasech. Dítě se většinou při zdlouhavé tvorbě „selfie“ rozbrečí, protože není na matčin narcismus zvědavé.

Dítě škodí

Dítě rozmotalo celý toaletní papír. Dítě vlezlo do myčky. Dítě se kompletně pomazalo krémem na opruzeniny. Dítě hodilo iPhone do záchodu. Naše děti nám jistě jednou poděkují, že jsme je fotili v tak dehonestující situaci. A to samé nám učiní v domově důchodců.

Dítě ve vaně

Nezbývá, než se modlit, že nám tento typ fotky jednoho dne děti neoplatí stejnou mincí.


Matka na pokusy

Napsáno pro blog Matka v síti

HanKa je reklamní textařka a máma dvou malých dcer. Kdysi psala blog, nyní své postřehy ventiluje hlavně na svůj Facebook. Nerada dělá z rodičovství vědu, ale co si budeme nalhávat – on to je svého druhu pokus.   






Celkem 8 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat