Vejce co dům dal: Za tahle vám koledníci utrhají ruce

19.04.2019 | Zábava

Velikonoční svátky se nezadržitelně blíží a k nim neodmyslitelně patří i výroba tradičních dekorací a odměn pro koledníky. Mezi ty nejrozšířenější můžeme bezpochyby zařadit malovaná vajíčka. Technik, kterými je lze ozdobit, už lidé vymysleli nespočet.

Mnoho z nich zvládnete i bez většího výtvarného nadání, a navíc s dětmi, které tvoření většinou velmi baví. Výsledek bude navíc originální a dokonalý.

Tradiční cibule

Barvení v cibulových slupkách má svou dlouholetou tradici a postup je velice jednoduchý. Slupky z bílé či červené cibule vložte do hrnce tak, aby ho zaplnily alespoň z poloviny. Zalijte vodou, přidejte lžíci octa, vložte vejce a pozvolna přiveďte k varu. Když jsou vejce uvařená, vypněte plotnu a nechte vajíčka i s nálevem vychladnout. Občas je v hrnci otočte, aby se obarvila rovnoměrně. Poté vejce vyjměte, osušte, a pokud chcete, ozdobte je rytinami. Vyškrabujte do vajíček špendlíkem nebo malým nožíkem nejrůznější motivy a po dokončení kraslici vyleštěte papírovým ubrouskem s trochou sádla.

Pěna na holení

Tato technika je velice jednoduchá a výsledkem jsou nádherná, duhová vajíčka. Pro vytvoření barevných kraslic budete potřebovat skleněnou misku, pěnu na holení a tekuté potravinářské barvivo. Na dno misky naneste asi třícentimetrovou vrstvu pěny na holení, přidejte pár kapek barviva, lehce promíchejte špejlí a vajíčka pak kutálejte v misce tak, aby se zcela obalila vytvořenou směsí. Nechte je několik minut oschnout a poté otřete ubrouskem.

Pastelky a vodovky

Barvení vajíček pomocí vodovek a pastelek zvládnou hravě i vaše děti. Nejdříve obarvěte vajíčka více naředěnými vodovými barvami. Ještě než zcela uschnou, vytvořte na skořápce stejnou barvičkou sytější skvrnky, na které po uschnutí pastelkou domalujete obrázky. Lístečky, kytičky, abstraktní motivy, fantazii se meze nekladou.

Bavlněné kraslice

Tato metoda se hodí na dekorování spíše vyfouknutých vajíček nebo polystyrenových polotovarů, neboť je pak nelze oloupat. Vajíčka potřete disperzním lepidlem, které naředíte trochou vody. Než lepidlo zaschne, omotávejte vajíčko bavlnkou odshora dolů tak, aby nikde nezůstala viditelná skořápka. Při omotávání střídejte barvy bavlnek, aby vejce nebyla jednobarevná.

Ubrousková technika

Dekupáž je velice oblíbenou metodou dekorování nejrůznějších předmětů a lze ji využít také pro tvorbu velikonočních kraslic. V papírnictví nakupte ubrousky s menšími obrázky, ty potom doma zbavte přebytečných vrstev, aby vám zbyla jen jedna, která je potištěna. Z ní pak vystřihněte požadované motivy a pomocí disperzního lepidla nalepte na vajíčko. Na skořápku nanášejte jen slabou vrstvu, která podrží kousek ubrousku na svém místě. Poté ubrousek zafixujte lepidlem z vrchní strany.

Co dům dal

Pokud se vám pro dekorování vajíček nechce nakupovat žádné speciální potřeby, vystačíte si s tím, co máte doma. Vajíčka potřete lepidlem a zdobte čočkou, rýží, slunečnicovými semínky, kuskusem nebo třeba starými knoflíky, korálky, drobnými kamínky či kousky látek.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat