Přibalte na dovolenou knihu. Zlepšíte si slovník i vyhlídky na důchod

23.06.2019 | Zábava

Knížka? To je věc! Jakmile ji otevřete, jdete naproti nejen dlouhověkosti a pevnějšímu zdraví, ale i neomylné paměti. Navíc díky ní budete celkově spokojenější! A je úplně jedno, zda „přelouskáte“ detektivku či sbírku básní.

S blížící se dovolenou už pomalu přemýšlíte nad tím, co si vzít s sebou? Kromě obvyklých věcí, bez kterých si svou existenci nedokážete představit, nezapomeňte do kufru přihodit i knihu. Uznejte, kdy jindy je čas a příležitost k jejímu přečtení, než právě o prázdninách? Nebudete věřit, jaké výhody se skrývají na každé stránce literárního díla. Co všechno podpoříte tím, když se „dopracujete“ až k poslední kapitole?

Lepší paměť i zdraví? To je samo sebou

Skutečnost, že nadšení čtenáři mají až o polovinu vyšší kapacitu paměti než jejich vrstevníci, kteří raději sledují televizi, prokázalo již mnoho studií s průkaznými daty. Při náhledu do „duševní stravy“ totiž mozek pracuje na vyšší obrátky a zkrátka „jinak“, neboť musí zapojit fantazii a představivost. Překvapivé zjištění ovšem přináší experti působící na anglické Colchesterské univerzitě. Na základě vlastního průzkumu si troufají tvrdit, že zdravotní stav osmdesátiletých příznivců psaného slova je srovnatelný s jeho sedmdesátiletými odpůrci. No vida, písmenka zkrátka léčí a omlazují! A s tím vlastně souvisejí i následující řádky.

Záruka dlouhověkosti. A to jako vážně

Chcete se dožít požehnaného věku? Staňte se věrným návštěvníkem knihovny. Nějak tak by se ve zkratce daly citovat závěry výzkumu publikované v magazínu International Journal of Gerontology. Z těch vyplývá, že lidé milující spisovatelská díla žijí o poznání déle než ti, kteří se jim vyhýbají. A co víc, sečtělí jedinci prý bývají také optimističtější a celkově spokojenější, přičemž vykazují nižší riziko Alzheimerovy choroby. O důvod víc, proč si ve výše zmíněné půjčovně publikací zřídit průkazku, nemyslíte?

Větší slovní zásoba jako bod navíc

Experti zastávají názor, že množství používaných slov i vědomostí se v průběhu času zmenšuje, zatímco tempo tohoto procesu záleží na povolání i společnosti, ve které se pohybujeme. Lze tomu nějak zabránit? No jistě. Je prokázáno, že mozkové buňky čtenářů neubývají tak drasticky, neboť jejich pokles je zpomalen o 15 %. Slovní zásoba příznivců této bohulibé činnosti se také neustále rozšiřuje, což ovšem nemohou říct ti, jejichž poslední přečtený svazek byl Honzíkova cesta od Bohumila Říhy, a to někdy na základní škole. Už tedy víte, jaký příběh pojede na dovolenou s vámi?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat