Chcete-li si film užít, nemějte žádná očekávání, radí psychologové

11.01.2020 | Zábava

Očekávání plodí zklamání. Stará filozofická pravda se podle sociálních psychologů velmi dobře projevuje při návštěvě kina. Lidé, kteří jdou na film, aniž o něm cokoli tuší, cokoli očekávají, a především nečetli žádné kritiky, neznají osobní názory druhých, si film užijí nejvíce. Naopak diváci, kteří mají pozitivní i negativní očekávání, odcházejí zklamaní. Vyplývá to z výsledků experimentálního výzkumu.

Pakliže tedy přistoupíme na to, že účelem kinofilmu je pouhý konzumní zážitek.

Klíčem k němu při sledování filmu je nemít žádná očekávání. Ani pozitivní, ani negativní. Jít do kina s nadšením či předem očekávat brak vede ke zklamání. V prvním případě nejsou velká očekávání naplněna, v druhém případě negativní předsudky silně ovlivní vědomí a znemožní člověku přijímat viděné objektivně.

„Osobně bych doporučil, aby lidé byli k lidem, kteří filmy tvoří, trochu vlídnější, protože vaše osobní zkušenosti mají velmi málo společného s jejich prací a mnohem více s vašimi předsudky,“ míní docent James Bonus z Ohio State University.

Méně očekávání více zábavy

Z jeho experimentálního výzkumu vyplývá, že lidé, kteří neočekávali téměř nic nebo jen velmi málo, byli z návštěvy kinofilmu nadšenější než ti, kteří očekávali, že film bude úžasný. Nejméně si film ale užili ti, kteří do kina šli s přesvědčením, že film bude brak.

„Negativní předsudky vedly k tomu, že diváci byli předem sklíčení, a i když je film mile překvapil, neužili si ho zdaleka tak jako ti, kdo neměli očekávání žádná,“ tvrdí docent Bonus.

Zážitek průměrného diváka je jen jedna rovina hodnoty kinofilmu. Jeho umělecký přínos, řemeslná kvalita a schopnost obohatit diváka více než jen „pobavením“ je však často to, co posuzuje fundovaná kritika. K velké nelibosti producentů. Jimž jde o jediné. Co nejvíce vydělat.

Příkladem z poslední doby může být muzikál Cats, který vstoupil do kin před Vánocemi. Neumný pokus o přenesení slavného divadelního muzikálu na plátna kin byl kritikou strhán. A v kinech tak nepatří mezi kasovní trháky. Producenti viní zaujatou kritiku a zuří, že jim kazí zisky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat