Velký knižní čtvrtek je zpět: Ochutnávka z prvních 6 titulů uvnitř!

05.10.2012 | Zábava

Svátek všech čtenářů, Velký knižní čtvrtek, je za dveřmi a tak je načase představit si blíže tituly, které se v jeden den ocitnou na pultech knihkupectví. Tímto dnem je letos 11. říjen. Na své si přijdou opravdu všichni – od malých čtenářů, přes milovníky krimi, románů, biografií či grafických románů.

Inspiraci akce nalezla ve Velké Británii a v jejich tzv. „super Thursday“. Loňský ročník uvítali knihkupci i jejich zákazníci, mimo jiné proto, že v podzimní záplavě nových knih nabídl dobré tipy na vánoční dárky. „Letos jsme se snažili připravit neméně zajímavou nabídku, navíc jsme zavedli roli „knižní lahůdky“. Ta má výběr novinek zavedených autorů zpestřit o knihu, která nespadá do tradičního mainstreamu, ale je svým pojetím či provedením nějak mimořádná. Tuto roli má v letošní kolekci grafický román Nový svět,“ uvádí Josef Žák, obchodní ředitel Kosmasu.

Velký čtvrtek není jen „premiérovým“ dnem dvanáctky očekávaných knižních novinek, ale také dnem autogramiád a dalších literárních akcí. Podrobné a průběžně aktualizované informace jsou k dispozici na webových stránkách www.velkyctvrtek.cz.

A na jaké tituly se můžete 11. října těšit?

Pražská zima

Autor: Madeleine Albrightová
Nakladatel: Argo


Knihu vzpomínek Madeleine Albrightové nejlépe přiblížil nedlouho před svým úmrtím autorčin blízký přítel Václav Havel: "Madeleine Albrightová napsala strhující příběh plný dobrodružství a vášně, tragédie a odvahy na pozadí okupovaného Československa během druhé světové války a následujících tří let, vedoucích k Únoru 1948. Ve své knize nabízí svěží, neotřelý pohled na události, jež formovaly její život a pozdější kariéru, a dovádí nás k hlubokému zamyšlení o mravních dilematech, které se projevovaly i v našich životech." Nakladatelství Argo vydává ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla.
448 Kč, vázaná, 450 stran

Dívka, která spadla z nebe

Autor: Simon Mawer
Nakladatel: KNIHA ZLÍN


Marian Sutro je napůl Angličanka, napůl Francouzka. Ve třetím roce druhé světové války ji mimo jiné právě pro její perfektní znalost francouzštiny naverbuje francouzská sekce britských zvláštních jednotek a Marian se začne připravovat na výsadek v okupované Francii. Během náročného výcviku se naučí zacházet se zbraněmi, výbušninami a vysílačkami, snášet fyzickou zátěž i drsné metody výslechu, skákat padákem a pohybovat se v utajení v zemi, kde stejně nebezpeční jako okupanti mohou být kolaboranti nebo zdánliví spojenci. Její mise ve Francii má ale kromě podpory domácího odporu ještě jedno, velmi speciální poslání: přesvědčit mladého fyzika Clémenta, jehož výzkum by spojenci rádi využili v nevypsaném závodu o zkonstruování atomové bomby, aby opustil svou zemi a odletěl do Anglie. Skutečnost, že ji s Clémentem pojí citové pouto z dob společného dospívání, může Marian pomoci - anebo jí úkol hodně zkomplikovat.
359 Kč, vázaná, 340 stran

Snědla dětem sladkosti

Autor: Martina Formanová
Nakladatel: Eroika

Deset let po vydání své veleúspěšné prvotiny Skladatelka voňavého prádla přichází Martina Formanová s volným pokračováním, autobiograficky laděnou knížkou Snědla dětem sladkosti. Autorka vtipným stylem přibližuje čtenáři nejen svou každodenní realitu - přesazení do odlišné země a kultury, uvykání venkovu, výchovu dospívajících dvojčat, vlastní plány a sny -, ale dokáže humorně reflektovat i vážnější životní okamžiky.
250 Kč, vázaná, 200 stran

Sněhulák

Autor: Jo Nesbo
Nakladatel: KNIHA ZLÍN

Je listopad. V Oslu napadl první sníh. Birte Beckerová přichází domů z práce a chválí manžela a syna, jakého postavili v zahradě krásného sněhuláka. Jenže oni žádného sněhuláka nepostavili. Celá rodina užasle zírá z okna. Syn si všimne, že sněhulák je obrácen tváří k domu a jeho černé oči hledí přímo dovnitř. Ráno je Birte pryč. Zmizela bez stopy. Jen sněhulák má kolem krku její šálu. Vrchní komisař Harry Hole dostává tajemný dopis s podpisem "Sněhulák" a také novou kolegyni Katrine Brattovou, která si v tajuplnosti se Sněhulákem nezadá. Harry později zjistí, že Birte Beckerová není první případ. Na povrch vyplouvá řada podobných zmizení a ukazuje se, že mají společné rysy, především to, že všechny ženy byly vdané a všechny se ztratily s prvním sněhem. Rozbíhá se vyšetřování, které je tentokrát ještě napínavější než obvykle a pro Harryho o to složitější, že se silně dotýká jeho nové kolegyně i jedné velice blízké osoby. Harry ani netuší, jakému zlu bude muset tentokrát čelit a jakým způsobem bude muset prokázat, co v něm je.
Sněhulák je sedmou knihou volné série krimirománů, jejichž hrdinou je vyšetřovatel Harry Hole.
399 Kč, vázaná, 500 stran

Prohlédni si tu zemi

Autor: Václav Cílek
Nakladatel: Dokořán


Ve své nejnovější knize Prohlédni si tu zemi Václav Cílek navazuje na své předchozí úspěšné tituly věnované především krajině a místům - Krajiny vnitřní a vnější, Makom a Dýchat s ptáky. Jádrem knihy jsou eseje věnované Praze a jejímu geniu loci, v dalších částech se pak autor zaměřuje jak na českou a moravskou krajinu (České středohoří, Jižní Čechy, Ostrava...), tak na místa, která ho oslovila na jeho zahraničních cestách za geologickými výzkumy (Súdán, Řecko, Turecko). Eseje o "krajinách vnějších" doplňují i texty metafyzičtějšího charakteru - o posvátnu Santiniho staveb, o prostoru spjatém s Janem Palachem či fragmenty z nikdy nedokončené čínské antologie. Knihu doprovázejí ilustrace výtvarníka Vladimíra Kokolii a 80 fotografií autora.
298 Kč, vázaná, 272 stran

Toskánsko na každý den

Autor: Frances Mayesová
Nakladatel: Paseka


Čtenáře, které si získalo inspirativní vyprávění Frances Mayesové v knihách Pod toskánským sluncem a La bella Toscana, nepochybně nezklame ani třetí svazek úvah a zápisků odrážejících autorčino sžívání s toskánskou krajinou, historií, kuchyní a životním stylem. Dvacáté výročí osudové chvíle, kdy se rozhodla zakoupit opuštěnou usedlost jménem Bramasole poblíž toskánské Cortony a pustit se do její nákladné opravy, je Mayesové mimo jiné příležitostí k opětovnému zamýšlení nad tím, co ji přimělo k navázání až překvapivě hlubokého vztahu s místní krajinou, jejími obyvateli a způsobem života. Ani tentokrát však neopomene podat zprávu o všem, co se v Bramasole a okolí v posledních letech změnilo, vylíčí své nové objevy v bližším i vzdálenějším okolí Cortony, připojí sérii nových kuchařských receptů a nenechá nás na pochybách o tom, že ve společnosti svých italských sousedů a přátel nalezla skutečný "italský domov".
329 Kč, vázaná, 300 stran

Další aktualizované informace jsou k dispozici na webových stránkách www.velkyctvrtek.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat