Lidé rádi sledují televizní reality show

Milujete reality show, což vaše drahá polovička tak docela nechápe a dává to najevo? Vysvětlete partnerovi, že za to může psychologie a empatie. Copak něčemu takovému můžete odolat?

Znáte to, jste unavení z práce a chcete si trochu „orazit“. Usadíte se tedy na gauči a zapnete televizi. Hurá, zrovna začíná reality show! Patříte mezi nadšence, kteří si k jejímu sledování dají něco dobrého k snědku a osudy hlavních hrdinů pozorují s obrovským zájmem? Nejste jediní. Existují hned dva důvody, proč jsou tyto pořady tolik vyhledávané – i když je nahlas a mnohdy dost nevybíravě kritizujeme.

Neruš, teď je to napínavé!

Je úplně jedno, zda si na obrazovce někdo zkouší život v cizí rodině, nebo právě stojí u oltáře s člověkem, kterého nikdy před tím neviděl. Bez ohledu na konkrétní situaci nehnutě pozorujeme dění a s napětím čekáme, jak to celé dopadne. Významnou roli v tom sehrává empatie. Té se nelze vyhnout (1)!

„I když to může znít podivně, reality show nám dávají falešný pocit jakési sounáležitosti. Podněcují nás k myšlenkám, že osoby, na které se v televizi díváme, nějakým způsobem známe. Cítíme k nim osobní zainteresovanost. Hlavní aktéry vnímáme jako přátele, proto se ztotožňujeme s jejich boji, neúspěchy i triumfy. Obecně tady platí, že čím méně cítí člověk spojení s lidmi ve svém okolí, tím více ho přitahuje drama těchto show,“ domnívá se americká klinická psycholožka Jana Scrivani. Je tu ale i další faktor, kvůli kterému si nenecháme ujít žádnou epizodu (1).

Něco jako odstrašující příklad?

„Díky těmto pořadům prožíváme věci, které bychom na vlastní kůži zažít vůbec nechtěli. Jsme u nich a registrujeme je, ovšem v bezpečí našich domovů, tudíž nemusíme riskovat své srdce ani pověst. Také máme rádi napětí a ještě vítáme chvíle, kdy můžeme snadno zapomenout na strasti každodenního života. Reality show nám poskytuje od obojího něco,“ odhaluje zase americká psychiatrička Carole Lieberman (2). Co vy na to, má to logiku? A na co se večer budete dívat?

Zdroj: (1) www.hellogiggles.com/reviews-coverage/tv-shows/science-behind-watching-reality-shows/, (2) link.springer.com/article/10.1007/s40596-015-0382-1, www.drcarole.com/news.htm







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat