Méně známé filmy minulého století

17.05.2022 | Zábava

Devadesátá léta byla velmi specifickým obdobím v mnoha směrech. Nosila se trvalá, v šatníku převládala krátká trička a kožené bundy, tančilo se na disco hudbu, v televizi běžely seriály jako „Pobřežní hlídka“ nebo „Beverly Hills 90210“… Srdce diváků si získaly filmy jako: Forrest Gump, Pulp Fiction, Matrix, Jurský Park, Statečné srdce, Terminátor nebo Pelíšky...

Příběhy byly poutavé, hlavní hrdinové byli zásadoví a čestní, a humor byl plný nadsázky. Možná se s odstupem času při sledování některých z nich přistihnete, jak si říkáte: „To už by dneska neprošlo…“

Ano, styl humoru se trochu (nebo spíše více) změnil, a pokud vám ten starý dobrý chybí a chcete si vytvořit trochu té domácí pohody s pohodovou komedií z 90.let, podělíme se s vámi o méně známé tituly, které vám svou atmosférou a svérázným humorem spolehlivě vykouzlí úsměv na tváři.

Vidláci (For Richer or Poorer, 1997)

Tim Allen a Kirstie Alley v humorném rodinném filmu zasazeném do prostředí bohaté vrstvy New Yorku. Brad (Tim Allen) je úspěšný podnikatel, který má na kontě celou řadu zábavních parků a se svou manželkou Caroline (Kirstie Alley) jsou zvyklí žít na velmi vysoké noze.

Vše se však změní, když je jejich účetní okrade o veškerý majetek, a manželská dvojice se musí začít skrývat před daňovým úřadem, který je začne nemilosrdně nahánět. Úkryt naleznou na jediném místě, kde by je nikdo z daňového úřadu nehledal...mezi amenity!

Zatímco právník žehlí jejich situaci v New Yorku, Bran a Caroline se musí zařadit do společnosti, která udržuje styl života z konce sedmnáctého století, což obnáší těžkou práci na poli, údržbu hospodářství, dojení krav apod.

Ve filmu nechybí černý humor ani nadsázka, a jak už tomu bývá v téměř všech filmech z 90.let, charakter a odhodlání vždy zvítězí… i když cesta je trnitá.

Dožeň, co se dá ( Blast from the Past, 1998)

Brendan Fraser a Alicia Silverstone v hodně drsné ale zároveň romantické komedii, jejíž začátek se odehrává v roce 1962 v době kubánské krize. Profesor Webber se ze strachu z atomového útoku rozhodne uchýlit se svou tehdy ještě těhotnou manželkou Helen do protiatomového krytu pod svým domem, který po léta budoval a vybavil vším potřebným.

Na dům spadne havarované letadlo, a profesor v domnění, že jde o atomový útok, uzavře východ. V krytu, který připomíná dobře zařízený byt, se narodí syn Adam (Brendan Fraser), který zde s rodiči prožije harmonické a spokojené dětství.

Po 35 letech se zámek krytu automaticky deaktivuje a před rodinkou vyvstane náročný úkol: jít nahoru a zjistit, jak moc se to „tam nahoře“ po atomovém výbuchu změnilo.

Nejdříve se v ochranném obleku vydá na průzkum otec. Najde zchátralou čtvrť plnou špíny, bezdomovců a zděšeně se vrátí dolů v domnění, že svět je plný mutantů. Z hrůzného zážitku dostane záchvat, a tak zůstane na Adamovi, aby se odvážně vydal na povrch opatřit zásoby, aby rodina mohla dále zůstat v krytu.

Adam se tak poprvé ocitá na denním světle, nadšeně prochází městem, až nakonec zabloudí. Postupně se seznamuje se světem i jeho obyvateli, a potká také první (v jeho očích) přitažlivou ženu, přidrzlou a svéráznou prodavačku v obchodě, která ho zcela okouzlí. Díky divočejšímu životnímu stylu Evy se Adam dostává do velmi úsměvných situací, ze kterých se mu vždy podaří vybruslit díky vědomostem, které se naučil od otce během dlouhých let studií v krytu. Jak to ale bývá, nakonec vše praskne a Adam musí kápnout božskou, odkud vlastně pochází, a proč je tak jiný než ostatní.

Jak ale prapodivnou historku o muži, který posledních 35 let strávil v protiatomovém krytu přijme Eva a její okolí?..

Blues Brothers 2000 (1998)

Kapelník a zpěvák Elwood Blues (Dan Aykroyd) se vrací z vězení a dává dohromady svou starou skupinu Blues Brothers Band, která byla svého času vyhlášená nejen svých skvělým repertoárem a hudebním nadáním, ale také výtržnostmi a skandály, kdekoli se objevila. Elwood se rozhodne začít sekat latinu, a záhy po propuštění na svobodu se ujme protřelého sirotka. Během toho, co se pokouší dát zpět dohromady svou kapelu, a postupně navštěvuje všechny své bývalé kolegy z branže, dostává se díky své smolné povaze do různých průšvihů, které vyústí v to, že je pronásledován policií, FBI, ruskou mafií, militantními neofašisty i jeptiškami ze sirotčince, ze kterého pochází zmíněný sirotek. S reorganizovanou bluesovou kapelou se vydá na úspěšné hudební turné, po němž ovšem opět končí na útěku… Hudební komedie Blues Brothers 2000 je volným pokračováním a zároveň remakem snímku The Blues Brothers z roku 1980, jenž je dodnes nejen ve Spojených státech velmi populárním kultovním filmem.

Film je přehlídkou nejznámějších světových hudebníků (mj. Eric Clapton, B.B. King, Jimmieh Vaughana či Aretha Franklin).

Zdroje: názor autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat