Big Bag Theory: Stárnoucí vládce sitcomů

11.02.2015 | Zábava

Když před osmi lety se začala Teorie velkého třesku, byla to původně zábava především pro geeky, kteří čekali na novou řadu tehdy populárního seriálu Ajťáci. Během let se z něj ale stal obrovský fenomén, který je dnes nejsledovanějším komediálním seriálem současnosti a zřejmě nejlepším následovníkem Přátel. Jak dlouho mu to ještě vydrží?

Láska na ...druhý pohled

Někdo si to už dnes nedokáže představit, ale když se do finálového kolečka pilotních dílů dostala první verze Teorie velkého třesku, hlavouni ze studií ohrnuli nos a místo toho vybrali do nadcházející sezóny jiné komediální seriály. Tvůrce seriálu, ostříleného televizního producenta Chucka Lorreho (Dharma a Greg, Dva a půl chlapa), to ale nezlomilo.

Věřil totiž chemii mezi dvěma hlavními představiteli, kteří se v pilotu objevili. Jedním z nich byl od malička malými rolemi vláčený Jim Galecki a druhý prakticky neznámý smrkáč Jim Parsons. Jejich dvojice mladých vědců, kteří spolu bydlí, milují film, comicsy a počítače, přitom jsou ale nepoužitelní pro praktický život, byla od začátku hnacím motorem pro téměř nekonečnou sérii gagů.

Jejich potenciál byl v původní verzi pilotu využít jen částečně, a tak se museli oba dva znovu vrátit do studia a natočit pilot znovu. Chuck Lorre a jeho tým vyškrtl většinu vedlejších postav, přidali ještě vedlejší dvojici Howard a Raj a změnili úvodní melodii. A především změnili herečku a styl postavy, které do obyčejného života mladíků zasáhne.

Místo tak nějak obyčejně působí Amandy Walsh vytáhli sexbombu první kategorii, bloňdatou Kaley Cuoco. Její … přednosti… a především její přirozená a jednoduchá povaha je dokonalým protipolém k dvojici pošuků zamilovaných do Hvězdných válek. Dokonalý protipól byl vytvořen. A pilot na podruhé uspěl.

Seriál na ...druhý pokus

Mimochodem, původní pilot se před několika lety objevil na internetu. A můžete si ho porovnat s tím, jak nakonec dopadl ten posléze vybraný. Zajímavě ovšem také probíhá jeho vývoj. Zatímco první sezóny byly ve znamení neustálého špičkování Leonarda a Sheldona, mnoha narážek na spoustu popkulturních fenoménů či vtipy definující konstrast v přístupu k životu čtyř geeků a jedné obyčejné blondýny, s postupujícím časem se seriál začal více a více podobat stylu, který o desetiletí dříve definoval fenomén jménem Přátelé. Vtipy už tak postaveny především na to, jak moc dobře postavy známe a jak se pořád ocítají v těch samých situacích pořád a pořád dokola.

Druhým hnacím motorem jsou jejich vztahy, především ty milostné. Ve třetí sezóně překročili scénáristé pověstný Rubikon a dosud beznadějně zamilovaného Leonarda nechali s Penny po několika oťukávačkách navázat dlouhodobý vztah. Nestačilo to a během dalších sezón si svoji známost našli i další dva vědátoři z partičky. A v osmé aktuální sezóně už mají svůj protějšek všichni.

Zatímco pravověrní fanoušci první a druhé série už nad seriálem díky tomuto vývoji zlomili hůl, ostatní ho naopak vzali útokem. Ještě okolo třetí série to byl pořád seriál pro pár zasvěcených, s každým dalším rokem to ale bylo větší a větší. Dnes má seriál průměrnou sledovanost v USA okolo dvaceti miliónů, což z něj činí nejsledovanější televizní pořad s výjimkou reality show. A je to právě Teorie velkého třesku, která si utrhla “diváky Přátel”, kteří se původně houfně sdružovaly okolo jiného seriálu, i u nás známého Jak jsem poznal vaší matku. Ten své pověsti přímého následovníka Přátel nedostál, s postupujícími sezónami se stále více propadal do hlubin průměrnosti a minulý rok po sedmi sezónách zaslouženě skončil.

Vrchol za námi či před námi?

Teorie velkého třesku má zatím naplávané určitě ještě necelé dvě sezóny s výhledem na možnou další, čímž by délkou vyrovnal Přátelům. Alespoň takové číslo sezón mají na svých smlouvách hlavní tři herci poté, co si minulý rok v létě vyhádali nové odměny. Ano, i tady došlo k podobnému vývoji jako u Přátel. Ti za za své poslední sezóny sborově vyjednali 1 milión za díl a stejnou gáži ten pobírají i Galecki, Parsons a Cuoco. Slušný start při uvážení, že za první sezónu dostávali jen 60.000.

Úspěch je to ale zasloužen, protože kromě úctyhodných čísel sledovanosti se může seriál chlubit i slušnou řadou hereckých ocenění. Od roku 2009 už je pravidelně nominovaný na Emmy v hlavních kategoriích, herecky se nejvíce daří Jimu Parsonovi alias Sheldonovi. Ten má na kontě už 3 Emmy a bezpočet dalších cen.

Prestiž seriálu lze vyjádřit i zájmem celebrit v seriálu hostovat. Zatímco na začátku mohli Sheldon a Cooper o svých idolech jako Stephen Hawking, Steve Wozniak, James Earl Jones (hlas Dartha Vadera) nebo George Takei (Sulu z původního Star Treku) jen povídat, postupem času je mohli i potkávat a dělat si z nich legraci. Na milost vzala seriál i skupina opravdových vědců, kteří měli dříve nutkání rozebírat každou vědeckou teorii prezentovanou Sheldonem, dneska už má seriál svého odborného poradce, který zodpovídá za každý graf, rovnici či teorém.

Může tedy seriál jako Big Bang Theory zastavit? Zatím to vypadá, že největším nepřítelem pro seriál může být jen seriál sám. Tedy musí včas poznat, že všechny vtipy ohrály, postavy už není kam posouvat a herci jsou okoukaní. A nebo se vzdát silnějšímu a novějšímu soupeři, toho však seriál zatím mezi nováčky nemá. Jestli ho najde, měl by se vší důstojnosti brzy rozloužit, abychom na něj vzpomínali s láskou a nikoli s hořkostí v puse, jako to potkalo mnohé jiné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat