Osamělost vás zabíjí. Stejně jako rakovina!

Osamělost je jedním z nejnebezpečnějších rizikových faktorů pro psychické i fyzické zdraví člověka. To, že má život v sociální izolaci zhoubný vliv na mozek, se ví dávno. Urychluje úpadek myšlení a paměti a nástup demence. Jenže také stále častěji vychází najevo, že nedostatek pohybu má zhoubný vliv i na tělo. Podle amerických epidemiologů je osamělost stejně nebezpečná jako kouření či nedostatek fyzického pohybu, když se hovoří o riziku onemocnění chorobami srdce a cév či rakovinou.

Chybějící síť přátel či vztahy s příbuznými jsou stejně nebezpečné pro zdraví jako nedostatek pohybu v mládí či diabetes ve stáří,“ tvrdí vědci z University of North Carolina.

Ačkoli se o osamělosti hovoří většinou pouze v souvislosti se stářím, zažívají ji rovněž miliony mladých lidí, nemají přátele ani příbuzné, kteří by se o ně starali. A u mladých jedinců osamělost vyvolává záněty v tkáních stejně intenzivně jako nedostatek pohybu. U starších jedinců zase samota vyvolává především vysoký krevní tlak.

Podle těchto objevů je tedy stejně důležité podporovat dospívající a mladé dospělé, aby si tvořili široké sociální vztahy a pěstovali dovednosti pro mezilidské interakce, jako propagace zdravého stravování a fyzických aktivit,“ uvedla doktorka Kathleen Mullanová Harrisová z University of North Carolina.

Vztahy s přáteli a příbuznými podporují zdravé chování, ale jsou také oporou v těžkých životních chvílích, kdy je organismus vystaven nejvyšší míře stresu a nejvíce náchylný k rozvoji vážných chorob. U osamělých lidí je hladina stresových hormonů a dalších látek v krvi stabilně vyšší.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat