Dělá nás sklenka vína opravdu šťastnějšími?

Většina Evropanů má konec týdne spojen s uvolněním, které jim poskytne sklenka dobrého vína či několik piv. Po náročném a stresujícím týdnu se dostavuje rychlý pocit uvolnění a alkohol navozuje radostnou náladu. Skutečně takové účinky má. Jenže jen na krátký čas. Pokud člověk v pití pokračuje, dostavuje se pocit nespokojenosti a nálada se naopak dostává pod úroveň, pod níž byla před konzumací lihovin.

Vědci z Kentu a Sussexu se rozhodli otevřít často debatované téma, zda alkohol přináší člověku pocit radosti a štěstí. A zjistili, že celkový pocit pohody se zhoršuje pouze v případě, že se konzumace zvrhne v problém.

„Tato studie nabízí přinejmenším dost objemný důkaz pro politiky, kteří neměli nic než hospodské povídačky, na něž museli spoléhat,“ tvrdí autoři doktor Ben Baumberg Geiger z Kent University a doktor George MacKerron z University of Sussex.

Alkohol podle jejich zjištění skutečně vyvolává pocity štěstí a radosti. Pokud se člověk neopíjí silně a dlouhodobě či denně, pak mu nepůsobí problémy a nevede ke snížení kvality života. Problematické u etanolu ale je to, že je u řady lidí silně návykový. Takže může vést k oné dlouhodobé a nekontrolované konzumaci, která pak působí celkové zhoršení kvality života a především vážně ohrožuje zdraví.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat