Alkohol u dospívajících nezvratně poškozuje učení a paměť

Opíjení se není zdravé ani pro dospělé. Jejich mozek se však dokáže s nadměrným příjmem alkoholu vyrovnat lépe než mozek dospívajících. U nich etanol způsobuje nezvratná poškození hippokampu. Toto centrum mozku přitom hraje důležitou roli při uchovávání informací. Jeho poškození doživotně negativně ovlivní paměť a učení. Pít by však neměli ještě ani osmnáctiletí, protože jejich mozek není zralý.

„V očích zákona jste považováni za dospělé, když dosáhnete osmnácti let. Ale mozek nadále zraje a zdokonaluje se do poloviny dvacátých let. Mladí lidé by měli rozhodně vědět, že když se opíjejí během tohoto období vývoje, mohou si nezvratně poškodit mozek a schopnost učení a pamatování,“ tvrdí doktorka Mary Louise Risherová z Duke University v Severní Karolíně.

Její tým prokázal nezvratné neurologické změny v hippokampu u mladých dospělých lidí, kteří nadměrně konzumovali alkohol.

Podle vědců ze Severní Karolíny také alkohol oddaluje zrání mozku a souvisí s nedospělým chováním. Jedinci, kteří začnou pít v pubertě, mají nejen trvale poškozenou schopnost učit se, ale jejich mozek dospívá ještě později než u jedinců, kteří nepijí alkohol vůbec.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat