Co s vaším tělem provede botox?

Obličej napíchaný botoxem poznáte ihned. Je jakoby po obrně, a i když se majitel napuštěné tváře snaží smát, brečet nebo divit, vypadá pořád stejně strnule. Jenže botulotoxin používaný k umrtvování mimických svalů nejenže znemožňuje vyjadřovat emoce pomocí obličejové mimiky, ale také postihuje chápání emocí u druhých.

Lidé vnímají emoce a pocity u druhých také tím, že jejich mimiku imitují. Tím se do nich lépe vžívají. Jenže u osob, které mají obličej paralyzovaný botoxem, je něco podobného nemožné. A tak jejich mozek postupně přestává chápat emoce druhých a vážně dochází k narušení empatie.

„Naštěstí dočasná paralýza obličejových svalů, kterou působí tento toxin, ovlivňuje naši schopnost zaznamenávat význam obličejové mimiky u jiných lidí,“ tvrdí doktorka Jenny Baumeister z Mezinárodní školy pokročilých studií v Trieste.

Když potká člověk člověka a jeden se výrazně směje, druhému se automaticky na tváři začne objevovat úsměv také. Naopak vidět plačící osobu u empatických jedinců znamená začít mračit čelo a stahovat obličej do podobného mimického výrazu. Tento proces je automatický a pomáhá mozku vcítit se do druhých a pochopit jejich emoce. Když je ale narušen – paralýzou mimických svalů – přestává mozek emoce druhých správně číst.

Náš výzkum byl navržen tak, aby zkoumal ztělesněnou kognici. Zároveň si myslíme, že povědomí o těchto důsledcích bude užitečné pro ty, kdo v estetické medicíně pracují, nejen proto, aby mohli odpovědně informovat lidi, kteří podobné zákroky žádají,“ tvrdí doktor Francesco Foroni.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat