Proč musí spát ženy delší dobu?

Ženy většinou vyspávají déle než muži. A mají na to právo. Jejich mozek je totiž složitěji propojen a jeho revitalizace každou noc tak vyžaduje delší čas. Je to jako s počítačem, čím složitěji je propojený, tím jeho údržba a obnova trvá déle. Ženy podle vědců potřebují v průměru o dvacet minut delší spánek ve srovnání s muži.

„Jednou z hlavních funkcí spánku je umožnit mozku zotavit se a opravit sám. Během hluboké fáze spánku se kůra – část mozku zodpovídající za paměť, myšlení a jazyk – odpojí od vnímání a jde do opravného režimu,“ vysvětlil profesor Jim Horne v rozhovoru pro deník The Mail.

Akademik z Loughborough University zkoumal mozek dvou set mužů a žen a všímal si, za jak dlouho se zotaví. Ve své studii zjistil, že množství spánku záviselo na složitosti a intenzitě fungování mozku během dne.

„Čím více mozku během dne používáte, tím větší část se musí zotavovat v noci, v konečném důsledku tedy vyžadujete o to víc spánku. Ženy mají tendenci dělat více věcí najednou, jsou velmi pružné, používají více mozku než muži. Proto také potřebují delší spánek,“ vysvětluje profesor Horne.

Ovšem tento neurolog zdůrazňuje také to, že rozdíl není jen mezi pohlavími, ale také mezi jedinci. Někteří lidé pracují mozkem mnohem více než jiní, takže někteří muži vyžadují delší spánek než jiní muži, ale také delší než některé ženy, protože třeba používají více mozku než ony. Delší spánek potřebují zvláště jedinci nucení k zásadnímu rozhodování během dne a k postrannímu přemýšlení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat