Přerušovaný spánek je horší než krátký

Nedostatek spánku je jedním z nejsilnější faktorů ovlivňujících celou řadu chorob, urychlujících stárnutí a způsobujících předčasnou smrt. Také proto je vlivu spánku na zdraví věnováno tolik pozornosti. A přestože krátký spánek je při častém a pravidelném opakování nebezpečný, horší je podle vědců z Marylandu ještě spánek přerušovaný.

Tedy takový, kdy člověk během noci opakovaně procitá. To je také důvod, proč je takovou agonií čas po narození dítěte, které rodiče probouzí několikrát za noc.

„Když je váš spánek narušený během noci, nemáte možnost projít řádně všemi fázemi spánku a mít dostatek nízkofrekvenčních vln, které jsou nezbytné pro totální zotavení,“ vysvětluje profesor Patrick Finan z Johns Hopkins University v Baltimore.

V experimentálním výzkumu prokázal, že osoby často probouzené během noci trpí hůře psychicky než jedinci, kteří mají spánek pouze krátký, ale souvislý. Nedostatek spánku však nepůsobí negativně jen na psychiku, ale je také příčinou řady typů rakoviny, chorob srdce, nervové soustavy, diabetu a předčasného stárnutí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat