Zubní výplně zvyšují riziko kazu, varují vědci

Nejlepší prevencí zubního kazu je nejíst žádné sladkosti a nikdy nemít zubní kaz. Ať zní tato věta sebepodivněji, je podle Britské zubařské asociace a Norského institutu zubních materiálů pravdivá. Zubní výplně po vyvrtaném kazu totiž situaci nezachrání a zkazí okolní zuby. A tak odborníci z Británie i Norska volají po okamžité revizi zubních výplní.

Zatím je to sice jediné možné řešení zubních kazů, ale přesto je potřeba zjistit, proč zubní výplně zdraví zubů zhoršují. „Zubní výplně podle všeho zvyšují riziko zubního kazu. Šest z deseti zubů sousedících s vyvrtaným zubem se do pěti let zkazí,“ tvrdí autoři z Osla.

Podle nich trauma způsobené zubní výplní oslabí okolní zuby, které se pak zkazí s vyšší pravděpodobností.

Studii Simena Kopperuda z Norského institutu zubních materiálů v Oslu otiskl vědecký časopis Journal of Dentistry.

„Nejdůležitějším vzkazem je, že pokud oprava nastane v jednom místě, problém s kazem není vyřešen. Je vysoce pravděpodobné, že intervence zubaře způsobí problém v okolních zubech,“ tvrdí Kopperud.

„Tato studie odhaluje fakt, že zubní intervence může způsobit víc škody než užitku. Je potřeba okamžitě další výzkum, abychom zjistili, proč zubaři můžou způsobovat tyto problémy,“ tvrdí profesor Damien Walmsley z Britské zubařské asociace.

Zubní výplně jsou podle profesora Walmsleyho ale zatím jediným možným řešením zubních kazů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

21 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:59
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:47
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat