Mytí mýdlem ničí kožní mikroflóru a vyvolává ekzémy a akné

Přední mikrobioložka a gastroenteroložka Robynne Chutkanová z Marylandu tvrdí, že příčinou řady kožních potíží je používání mýdla a sprchových gelů na celé pokožce. Ničí se tím nejen bakterie škodlivé, ale především ty blahodárné, které pokožku ochraňují. Mnozí lidé mají kvůli mydlení pokožky celého těla mykózy, akné a ekzémy.

Mýdlo patří jen na ruce a intimní partie či do podpaží, kde se člověk nejčastěji potí a kde je teplé a vlhké prostředí pro množení zápach produkujících bakterií. Na kůži zbytku těla ale svou práci odvedou blahodárné bakterie. Ty nás chrání po miliony let a hubí všechny ty mikroby, kteří můžou páchat neplechu a vyvolávat onemocnění.

Jenže pravidelným mydlením je oslabována mikrobiální rovnováha na pokožce a dobré bakterie se nemůžou množit dostatečně a chránit tělo před řadou potíží. Mytí celého těla sprchovým gelem či mýdlem je dobré maximálně jednou týdně.

Doktorka Chutkanová vše vysvětluje ve své knize Microbiome Solution, v níž vysvětluje, co to mikrobiom je a jak na našem těle dokonale funguje.

Podle Chutkanové není třeba se mydlit ani po cvičení a náročné práci. Pot stačí smýt vodou. O zbytek se postarají blahodárné bakterie. Mýdlem se omývají jen ruce, podpaží a rozkrok. A také místa, která jsou hrubě znečištěná.

„Doporučila bych jen velmi jemné mýdlo vyrobené z bio ingrediencí,“ tvrdí Chutkanová.

Lidem také doporučuje pobyt na venkově a na farmě aspoň jednou týdně. Mohou tam nachytat mnoho druhů blahodárných bakterií. Jinak je potřeba dodržovat zdravý životní styl. Hodně pít čistou vodu, jíst zdravě, pohybovat se, nosit vzdušné bavlněné oblečení a často převlíkat postel a měnit ručník.






Celkem 6 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat