Domácí vytápění a osvětlení tvoří stálé léto: To mate geny a oslabuje imunitu

Kdo by se dnes vzdal vytápění bytu na příjemnou letní teplotu a rozhodl se od podzimu do jara zhasínat světla brzy večer a držet černou hodinku? Jenže ačkoli si díky vytápění a umělému osvětlení užíváme komfort věčného léta, naše tělo trpí. Geny jsou zmatené a nejsou připraveny v zimě bojovat s chorobami.

Tělo je prostřednictvím genů totiž po tisíce let zvyklé na střídání denní doby a stejně tak i ročních období. Reaguje na změny tmavých a světlých částí dne i na změny počasí. Když se prodlužují noci, začne imunita pracovat výkonněji a tělo je odolnější vůči chladu i chorobám. Jenže! To už dnes neplatí.

Umělé osvětlení a vytápění tvoří věčné léto. Ačkoli jistou část dne trávíme i venku, uvnitř budov máme stále teplo a světlo. Takže imunita relaxuje jako v létě. Místo toho, aby byla v pohotovosti kvůli nedostatku vitaminů a agresivním formám chřipek.

„Sezónní rytmy jsou velmi významné. Jako denní rytmy, které nám říkají, že v noci máme spát a přes den být bdělí. Podobné změny tělo prodělává se změnami ročních období. Ale s moderní dobou sezónní signály slábnou. Během dvacátého století náš druh dokázal vyvinout technologie, které nám umožňují mít stálé světlo a příjemné klima doma, lidé dnes tráví většinu času v podmínkách, které připomínají neustále léto,“ vysvětluje doktor Tyler Stevenson z University of Aberdeen.

Sezónně aktivované geny začnou pracovat od prosince do února, kdy jsou noci nejdelší a dny nejchladnější. Aktivují imunitu a dokážou také tvořit více tělesného tepla.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat