Bojíte se rakoviny? Buďte štíhlá a vyhne se vám!

Bojíte se rakoviny prsu, tlustého střeva, žlučníku, jater, slinivky, štítné žlázy, ledvin a dalších? Pak si především hlídejte tělesnou hmotnost. Právě nadměrné tukové polštáře jsou velkým rizikovým faktorem pro rozvoj řady nádorových onemocnění. Nadváha totiž působí na tělo zhoubně v mnoha ohledech. Mění hormonální systém, zvyšuje počet zánětů, v nichž se produkují karcinogenní látky, a zvyšuje riziko metabolické poruchy.

Podle studie publikované v prestižním odborném časopise Lancet je obezita jednou z nejčastějších příčin vzniku rakoviny. Na každých pět bodů BMI indexu se zvyšuje riziko rakoviny dělohy o šedesát a riziko rakoviny ledvin o pětadvacet procent.

„Obezita produkuje hormony, jedním z nich je estrogen. Po menopauze, když vaječníky přestanou produkovat hormony, je tuk hlavním zdrojem estrogenu. To znamená, že ženy po menopauze, které mají nadváhu, jsou více ohroženy nádory vyvolanými estrogenem,“ vysvětluje doktorka Sally Nortonová v rozhovoru pro britský deník The Mail.

U mužů pak nadměrné tuky na břiše zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva. „To může souviset se zvýšenou hladinou inzulínu, který vidíme u osob s diabetem typu 2. Asi deset procent všech nádorů tlustého střeva souvisí s obezitou,“ tvrdí doktorka Nortonová.

Kvůli ztučnění jater u lidí s nadváhou hrozí také vyšší riziko rakoviny jater. Dále se zvyšuje riziko hltanu, žlučníku, slinivky, štítné žlázy a ledvin.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat