Po učení si pořádně zacvičte. Proč?

Pravidelné cvičení je nezbytné také pro dobrou funkci mozku. Při intenzivním pohybu se roztáhnou cévy a zásobí nervovou tkáň kyslíkem a živinami. Ale podle nizozemských vědců má cvičení také přímý vliv na paměť. Kdo si po učení zaběhá nebo dá do těla v posilovně, pamatuje si z naučeného mnohem víc.

Podle vědců z nizozemského Nijmegenu má cvičení maximální účinek na posílení paměti, když k němu dojde čtyři hodiny po učení. A to jednoduše proto, že v tu dobu dochází ke konsolidaci naučeného a cvičení do mozku vyloučí důležité hormony a další chemické látky, které fungují jako katalyzátory kódování v paměti.

Přetrvávající dlouhodobá paměť závisí na úspěšné stabilizaci a integraci nově naučených informací po primárním zakódování. Tento proces konsolidace vyžaduje faktory jako dopamin, noradrenalin a mozkem produkovaný neurotropní faktor. Bez vyloučení těchto faktorů v době zakódování se pamatované rychle vytrácí,“ uvedl profesor Guillén Fernández z Radboudovy univerzity v Nijmegenu.






Celkem 11 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat