Fotíte si všechno neustále mobilem? Pak čtěte!

Možná tím své okolí znervózňují či přímo štvou. Kamkoli se hnou, vytáhnou mobil a všechno si fotí. Včetně večeře či zakoupené zmrzliny. Jenže. Člověk je tvor vizuální a oči nejdůležitějším smyslem. Lidé, kteří si vše neustále fotí a vystavují na sociálních sítích, jsou se svým životem spokojenější a mají pocit, že si věci víc užívají.

Vyplývá to z experimentálních výzkumů psychologů z Kalifornie. „Podle našich nejlepších znalostí je tato studie prvním extenzivním výzkumem, který se zabýval tím, jak pořizování fotek ovlivňuje prožitek lidí z různých zážitků. Dokázali jsme, že v kontrastu s nefocením může pořizování fotografií zvyšovat prožitek a radost z pozitivních zážitků tím, že se do nich dotyčný člověk víc vkládá,“ míní doktorka Kristin Diehlová z University of Southern California.

Když si lidé něco fotí, více se aktivitou, věcí či jevem zabývají, intenzivněji je prožívají a mají silnější zážitek. Tím u pozitivních zážitků dochází k posilování příjemných pocitů.

Ale dobrou zprávou pro ty, kteří neradi vytahují mobil a snímají, je to, že stačí pořídit si mentální obraz věci či události a uložit ho do paměti. „To dokazuje, že proces pořizování snímku sám o sobě je tím, co zvyšuje prožitek. A znamená to také, že fotoaparáty, které zaznamenávají jakýkoli moment zážitku bez vědomé aktivity fotografa a jeho rozhodování o tom, co bude zachyceno, nemá stejný účinek,“ dodává Diehlová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat