Proč se v létě potíme a jiná zvířata ne?

Léto s sebou přináší vyšší teploty vzduchu a krom možnosti koupání v přírodě občas také nepříjemně vlhkou kůži. Pocení je sice někdy společensky nesnesitelné, ale vděčíme mu za obrovský úspěch, který jako živočišný druh máme na této planetě. Díky pocení jsme totiž schopni odolávat vysokým teplotám a účinně myslet v pohybu. Dokážeme tak zdolávat překážky, které jsou pro jiné druhy nepřekonatelné.

Pocení je sice vlastní také mnohým jiným druhům, ale u žádného není tak účinné v ochlazování těla jako u člověka. Kupříkladu psi se potí na jazyku, což znají všichni chovatelé těchto zvířat. Psům pak v horku proudí z tlamy potoky potu.

Je zřejmé, že jsme schopni zpracovat více intelektuálních stimulů než jiní savci, ale každý majitel počítače dobře ví, že operační paměť je k ničemu, když nemá účinné chlazení. A to je věc, která nás evolučně posunula napřed. Je to naše schopnost udržet si účinnou teplotu nejen pro pohyb, ale také pro myšlení během pohybu, když pronásledujeme svou kořist… Kdybyste neměli v kůži oněch 2,5 milionu potních žláz, které máte, neseděli byste tu a nečetli tohle,“ vysvětluje profesor Vybarr Cregan-Reid z Kentské univerzity.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat