Něco jako ženský a mužský mozek neexistuje!

Něco jako mužský a ženský mozek neexistuje, existuje pouze mužské a ženské myšlení reprodukované společností. Člověk se tomuto stylu myšlení učí. Ale podle jedné z nejvýznamnějších neuroložek světa Giny Ripponové je tvrzení, že muži a ženy mají v lebce odlišné orgány, nesmyslné.

Populární psychologie se často snaží tvrdit, že mozky žen a mužů se liší tak, jako by obě pohlaví pocházela z různých planet. Možná se liší myšlení mužů a žen, kterému se během života učíme. Odlišnosti v myšlení, vnímání a chování obou pohlaví jsou věci naučené a vštěpované společností, nikoli vyvolané odlišnou strukturní a funkční stavbou mozku.

Profesorka Ripponová tvrdí, že existují různé mozky v lidské společnosti, ale nikoli dva typy. Spíše se jedná o spektrum, v němž se každý člověk nachází někde jinde. Ale muži i ženy mohou být na obou koncích spektra.

„Nejnovější důkazy jasně říkají, že jsme všichni součástí velkého spektra, takže rozdělovat nás na dva póly vede k nesmyslným výsledkům. Budu hovořit o nových důkazech, že naše mozky a naše chování jsou mozaikou různých vlastností a že tady neexistuje nic jako mužský nebo ženský mozek,“ uvedla profesorka Ripponová z Aston University v Birminghamu.

Ona také napadla řadu výzkumů, které se snažily dokázat strukturní rozdíly mezi muži a ženami. Jenže autoři těchto studií byli podle ní předpojatí a nepoužívali objektivní metodiku.

„Pohlavní rozdíly v mozku byly extenzivně zkoumány, široce publikovány a s nadšením přijímány, ale moderní zobrazovací techniky dokazují, že existuje jen málo rozdílů a interpretace těchto rozdílů vychází více z předsudků než z vědy,“ uvedla profesorka Ripponová v rozhovoru pro deník The Times.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat