Čím větší zívnutí, tím větší mozek?

Čím větší mozek, tím delší a intenzivnější zívnutí vyžaduje. Tvrdí to vědci ze státu New York. Srovnali mozky čtyřiadvaceti druhů savců s velikostí a složitostí jejich mozku. Lidé zívají nejdéle a nejintenzivněji. Jsou následováni slony a šimpanzy přesně podle toho, že tyto dva druhy mají druhý největší mozek v savčí říši. Delší zívnutí je třeba k ochlazení a okysličení většího mozku.

Primáti – savci s nejsložitějšími a největšími mozky v poměru k velikosti těla – obecně zívají o padesát procent déle než ostatní savci. Ti s nejmenšími mozečky nezívají vůbec nebo je jejich zívnutí sotva postřehnutelné.

Podle vědců ze Státní univerzity v New Yorku sídlící ve městě Oneonta má zívání evoluční význam, pomáhá mozku se ochladit. Čím delší ale zívání je, tím inteligentnější je jeho majitel.

Nejkratší zívání projevují hlodavci, zajícovci a třeba lišky, kteří mají velmi malé koncové mozky. Nejdéle zívají kromě lidí gorily, gibboni, mroži, velbloudi a sloni. I když mají sloni větší mozky než my, v poměru k velikosti těla je předčíme. Máme více neuronů a složitější struktury.

„Rozdíly v délce zívání podle všeho souvisejí s mezidruhovými rozdíly ve velikosti a složitosti mozku, přičemž počet neuronů v korové oblasti je nejvýraznějším faktorem,“ tvrdí doktor Andrew Gallup z Oneonty.

Podle psychologů ale může být rozdíl v délce zívání také v rámci druhu. Dospělí totiž zívají déle než děti. A zřejmě také inteligentnější jedinci déle než ti méně inteligentní. Pokud tomu tak je, mohlo by to vyplynout z dalších studií, které se vztahem mezi inteligencí a délkou zívání budou zabývat.






Celkem 15 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat