Novinář měsíc nepoužil sprchový gel. Nikdy jsem neměl zdravější kůži, tvrdí

O pozitivním vlivu hygieny na prevenci moru, žloutenky a jiných infekčních chorob ve společnosti nelze pochybovat. Nicméně s čistotou se to v posledních desetiletích přehání. Možná z toho prospívají firmy vyrábějící kosmetiku, ale časté mytí povrchu těla saponáty člověku spíš škodí než prospívá.

Britský novinář Adam Lee-Potter se rozhodl tohle téma prozkoumat. A pod dozorem dermatologa odložil na čtyři měsíce mýdlo (sprchový gel) a deodorant. Výsledek? Pro něj samotného překvapující.

„Jako většina lidí jsem v dospělosti každý den své tělo sprchoval, celé umyl mýdlem a poté použil deodorant,“ svěřil Adam deníku The Mail.

Na lidské kůži žije asi 370 miliard baterií. Vytvářejí ekosystém, který kůži prospívá a chrání ji. Ovšem nesmí ho denně likvidovat saponát z mýdel a sprchových gelů.

„Naše přehnaná péče o čistotu není zrovna dobrý nápad. Ačkoli tohle téma stále musíme dál zkoumat, jedno je jisté - vyvíjeli jsme se s bakteriemi. Potřebujeme je stejně, jako ony potřebují nás,“ vysvětluje doktor mikrobiologie Adam Roberts z University College London.

Mytí rukou několikrát za den je na místě. Člověk se tím chrání před řadou nebezpečných choroboplodných zárodků, které během dne nachytá na klikách, madlech, zábradlích, klávesnicích a jiných objektech užívaných hromadně veřejností. Olizování špinavých rukou vede často ke žloutence, zažívacím potížím a dalším infekcím.

Adam Lee-Potter se s výjimkou rukou čtyři týdny nemyl mýdlem. Mikrobiologové z Amsterdamu odebírali stěry z jeho těla na pěti místech – u nosu, na kostrči, v podpaží, v rozkroku a mezi prsty na nohou. Výsledek nikoho nepřekvapil. Nejenže bylo bakterií na těle po čtyřech týdnech mnohem více, ale druhové bohatství vzrostlo ze 192 na 234.

„Druhové bohatství souvisí s odolností před útokem jiných nebezpečných druhů, druhově velmi bohatá mikrobiota je odolnější vůči infekci,“ vysvětluje doktor Dries Budding ze Svobodné univerzity v Amsterdamu.

Nejvýraznější změnu prodělalo během čtyř týdnů Adamovo podpaží. Čichová analýza nebyla zpočátku vůbec příjemná. Po pěti dnech bylo podpaží otřesně páchnoucí, ale po čtyřech týdnech i jeho manželku překvapil mnohem příjemnější pach. Důvod? Stabilizovala se skladba bakterií. Nejdříve se totiž přemnožily bakterie produkující zápach. Jenže na konci období se objevily nové druhy, které potlačovaly tyto zápach produkující druhy a navíc zřejmě požíraly páchnoucí sloučeniny.

Vyšetření na jiných částech těla prokázalo, že se neobjevily žádné nebezpečné druhy. Naopak bohatší bakteriální kultura kůže držela na uzdě mnohem lépe plísně a kvasinky.

„Tento pokus přesně dokazuje, že když se měsíc nebudete mýt mýdlem, neublíží to vůbec vašemu zdraví,“ dodává doktor Budding.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat