Proč dívky reagují hůře na stres?

Neurologové z Kalifornie zřejmě odhalili princip vysvětlující, proč dívky reagují na stres hůře než chlapci. Ženské pohlaví je evolucí znevýhodněno, když musí čelit traumatické události. Zatímco u hochů dochází k posílení mozkové oblasti zvané insula (ostrov), u dívek se toto centrum vlivem velkého stresu scvrkává.

Vědci ze Stanfordské univerzity sledovali mozky dětí trpících posttraumatickým syndromem. Ty, které prožily extrémní stres, měly ovlivněny korovou oblast zvanou insula. U chlapců se zvětšila, u dívek naopak zmenšila.

S věkem se insula u dětí a teenagerů přirozeně zmenšuje a kopíruje tak dospívání a stárnutí organismu. Vědci se domnívají, že po extrémním zážitku či silném stresu dívky rychleji dosáhnou dospělosti.

„Insula podle všeho hraje klíčovou roli ve vývoji posttraumatického syndromu. Rozdíl, který jsme pozorovali mezi mozky chlapců a dívek, kteří zažili psychologické trauma, je důležitý, protože může vysvětlit rozdíly mezi pohlavími po traumatické události,“ tvrdí doktor Victor Carrion.

Psychologové z celého světa dlouhodobě poukazují na fakt, že dívky zažívající silné trauma v době před pubertou či během ní rychleji dospívají. Vědci ze Stanfordu popsali neurologický mechanismus podporující toto pozorování.

Pomoc z kuchyně

Stres je v dnešní době bohužel součástí života spousty z nás - děti nevyjímaje. Pokud se obáváte, že je stresu ve vaší rodině až příliš, zkuste svým nejbližším naservírovat některou z následujících pochoutek!

1. Ovesná kaše s ovocem

Vitaminy B a C, antioxidanty, omega-3 mastné kyseliny… Všechny tyhle látky dokáží zvednout náladu. A kromě toho přispívají k vašemu zdraví.

2. Celozrnné sušenky s arašídovým máslem

Zatímco sušenky vám dodají sacharidy, které vás uklidní a nabijí energií, arašídové máslo dodá bílkoviny a zdravé tuky. A je po stresu!

3. Horká voda s citronem

Pokud vás čeká den plný stresu, začněte ho právě tímto nápojem. Nejenže dodáte tělu vitamin C, ale nastartujete metabolismus. A bude se vám hned lépe koukat na svět.

4. Kešu oříšky

Obsahují hořčík, zinek a tryptofan, které z těchto oříšků dělají skvělý zklidňující prostředek. Stačí hrstka a hned vám bude líp.

5. Hořká čokoláda

Čokoláda s vysokým obsahem kakaa nastartuje v mozku ty správné procesy, takže se začnou vyplavovat endorfiny a člověku se rychle zvedne nálada.

6. Heřmánkový čaj

Obsahuje látky, které pomáhají od úzkosti a stresu. Zkuste to, až vás bude příště čekat nějaká důležitá událost, ze které máte nervy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

196 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat