Jak vlastně my Češi slavíme Mikuláše?

Čeká nás jedna z prvních předzvěstí Vánoc, na kterou se těší všechny děti – svátek sv. Mikuláše. Ten v doprovodu čerta a anděla dnes rozdává hodným dětem dárečky. Jak vlastně my Češi Mikuláše slavíme?

Z posledního výzkumu agentury STEM/MARK vyplývá, že tradici Mikuláše nějakým způsobem slaví většina (73 %) internetové populace. Celkem pětina si zve Mikuláše, anděla a čerta k sobě domů, zejména rodiny s dětmi ve věku 4 až 10 let (až 50 %). Další desetina se za Mikulášem vypraví mimo domov, ven na ulici. Opět se jedná častěji o rodiny s malými dětmi.

Třetina oslovených uvedla, že se obejde i bez návštěvy Mikuláše a jeho družiny, ale rozdává si v rodině alespoň dárečky (nejčastěji rodiny s dětmi nad 10 let). Čtvrtina oslovené populace tradici s Mikulášem nedodržuje vůbec, často se jedná o domácnosti bez dětí.

Mami, ten Mikuláš vypadá jako…

A kdo vlastně nejčastěji představuje Mikuláše, anděla a čerta, kteří do domácností chodí? Polovina oslovených, kteří tradici s návštěvou Mikuláše drží, si domů zve přátele a jiné známé, čtvrtina dokonce přímo členy rodiny. Pouze desetina si Mikuláše, anděla a čerta objednává mimo okruh svých známých.

Finanční odměna pro mikulášskou družinu se liší, pokud se jedná o kamarády a známé a když jde o zcela cizí lidi na objednávku. Pokud jde o známé, kamarády nebo o rodinné příslušníky, většinou peníze nedáváme. Stejně tak neplatíme ani za setkání s Mikulášem někde venku, na ulici. Finanční odměnu dává zhruba polovina oslovených respondentů, většinou se jedná o částku do 200 Kč (35 %), maximálně od 200 do 500 Kč (14 %). Částky vyšší než 500 Kč jsou výjimečné.

Pije Mikuláš?

Důležitým tématem v souvislosti s oslavami Mikuláše je i alkohol. Z dotázaných, kteří drží tradici s návštěvou Mikuláše, 41 % přiznává, že družině nabízí alkoholické nápoje. Ve většině případů se tato nabídka setká i s úspěšnou odezvou (31 %).

Z oslovených, kteří Mikuláše slaví (bez ohledu na to, zda zvou Mikuláše domů nebo si jen rozdají balíčky), polovina utratí za dárky a sladkosti do 200 Kč, více než třetina (37 %) zaplatí mezi 200 Kč a 500 Kč a desetina investuje dokonce více než 500 Kč.

Zrušíme čerty?

A jaké jsou postoje oslovené populace k mikulášské tradici vzhledem k jejímu vlivu na děti? Tradici je potřeba dodržovat i pro další generace, to je jednoznačné

Postava čerta je podle oslovených respondentů důležitá. Čtyři pětiny dotázaných odmítají návrh, že by Mikuláš měl chodit bez čerta. Dvě třetiny (65 %) dotázaných souhlasí s tím, že by se děti čerta měly bát a polovina (52 %) zastává i názor, že strach z čerta děti jen posílí – ovšem to si myslí častěji muži než ženy.

A jak Mikuláše slavíte vy?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat