Designérka venušiných kuliček Anna Marešová: Zajímá mě žena jako celek

Anna Marešová je přední česká designérka, držitelka mnoha ocenění, zakladatelka úspěšné značky Whoop.de.doo, pod níž se skrývají elegantní erotické pomůcky pro ženy. Jaké byly její designérské začátky? Co ji inspirovalo při navrhování slavných Venušiných kuliček? I o tom mluví v exkluzivním rozhovoru pro Bety.cz.

Máte ve svém portfoliu velmi pestrou sbírku projektů, ale lidé vás nejčastěji znají jako designérku, která „vyrábí ty Venušiny kuličky“. Není vám to trochu líto?

Ani ne. Je to design, za kterým si stojím, a uvědomuji si, že se mi podařilo vytvořit nejen nové produkty, ale celou značku. A to mě na tom vážně moc baví. Je to sice někdy dřina, řešit celou výrobu, marketing i distribuci, ale zase mám ohromnou svobodu a jistotu v tom, že se k zákazníkovi dostane produkt přesně takový, jak jsem jej navrhla, a že jej může zakoupit v příjemném prostředí, ať už u nás ve studiu či na našem webu. Pro mě je uživatel na prvním místě.

Mezi vašimi návrhy je také projekt tramvaje pro Prahu, který byl několikrát oceněn. Jak se vlastně člověk dostane od návrhu dopravního prostředku k navrhování erotických pomůcek?


Designérka Anna Marešová
Foto: Martin Tiso

Mám ráda funkční design. Takový, který není agresivní, ale má sloužit. A proto si vždycky vybírám témata, která mají společenský přesah. Nelíbily se mi nové tramvaje, které před několika lety začaly provoz v Praze. Tak jsem chtěla tím mým návrhem vyjádřit názor a ukázat, že to může jít i jinak. Ptala jsem se lidí, co tramvají jezdí, řidičů tramvají i inženýrů, co by se jim v tramvaji líbilo a co je reálné, a pak jsem to propojila se svou představou.

A úplně stejně jsem pracovala na Whoop.de.doo. Chtěla jsem vytvořit pomůcky pro ženy, které se jim budou líbit, budou funkční, zdravotně nezávadné a zároveň jsem chtěla, aby se líbily i mužům. Ti se zase zajímají, jak se kuličky vyrábí, a u vibrátoru je baví ta technická stránka.

Kde čerpáte inspiraci? Máte nějaké své inspirativní místečko?

Ani nemám. Často mi přichází nápady v takových krátkých volných chvilkách, kdy nejsem dostupná na telefonu a mám trochu klidu, třeba v metru. Ale co mám ráda, jsou diskuse s kolegy, to vždycky hrozně moc posouvá. Když řeknete ty nápady a myšlenky nahlas, najednou začínají mít jasnější obrysy.

Jakou jste měla nejkurióznější zakázku? Je nějaký projekt, který jste odmítla?

Zakázky mám různé, ale v současnou chvíli si opravdu vybírám, do čeho dám energii a čas, kterého moc nemám. Ale psalo mi hodně firem, že chtějí design všemožných erotických pomůcek (ani nechci říkat, co to mělo být), a to vždycky odmítám. Pomůcky chci tvořit jen pro Whoop.de.doo.

Co vás při navrhování Venušiných kuliček inspirovalo?

Měla jsem takovou abstraktní představu, jak by měly vypadat, ale naprosto jasnou představu, jak by měly působit. Sepsala jsem si specifikace, co by měly kuličky, potažmo celá sada, splňovat. První na seznamu byly hygienické aspekty. Takže jsem měla jasno v materiálu a věděla jsem, že na povrchu nesmí být žádné zbytečné výčnělky či mezery, kam by se mohla dostat nečistota. A takto nějak jsem postupovala. Většinou to je tak, že čím jednodušeji design působí, tím složitější je toho výsledku dosáhnout.

Jaký vlastně podle vás mají české ženy přístup k erotickým pomůckám? S jakými reakcemi se setkáváte?


Výrobky Anny Marešové mají nezaměnitelný rukopis.

Stále jsem překvapena, že ten přístup je otevřený. Je jasné, že se některé ženy stydí, ale často se mi stává, že když přijdou k nám do studia a ukážeme jim naše produkty, tak se pak samy rozpovídají a ani se jim od nás nechce. Muži někdy na pomůcky žárlí. Ale když pochopí, že posílené pánevní dno může mít přínos i pro ně, rádi to svým drahým polovičkám koupí jako dárek.

Venušiny kuličky jsou zároveň i zdravotní pomůckou – spolupracovala jste na jejich vývoji i s lékaři?

V sadě máme i vibrátor, který je hlavně erotická pomůcka, ale kuličky jsou – přesně, jak říkáte – hlavně zdravotní pomůcka. Skvěle fungují na posílení pánevního dna a také jsou prevencí proti inkontinenci. Když jsem se rozhodla, že je budu vyrábět, šla jsem za gynekoložkou Petrou Vrzáčkovou, která kuličky svým pacientkám doporučuje. Řešila jsem s ní hlavně velikost kuliček a také návod k použití, jak často kuličky nosit, aby se dosáhlo co nejlepšího efektu. A také s ní konzultujeme, když nám volají ženy, které mají třeba gynekologické potíže a ptají se, zda jsou pro ně kuličky vhodné. Petra je skvělá gynekoložka i výborný člověk, takže to je moc příjemná spolupráce a velká podpora.

Jakým ženám jsou určeny? V čem se nejvýrazněji liší od těch, které se dají sehnat v „běžném“ obchodě s erotickými pomůckami?


Zapomeňte na vulgární vzhled erotických pomůcek!

Jak už jsem naznačila, je to v kvalitě. Veškerá výroba probíhá v České republice, takže mám pod kontrolou, jaké materiály se na výrobu používají, a vím, že jsou zdravotně nezávadné, což je pro mne velmi důležité. A troufám si říci, že naše kuličky jsou jedny z nejtišších. Takže se nemusíte bát, že když s nimi půjdete ven, bude to cinkat.

Rozjela jste sama úspěšnou značku Whoop.de.doo. Jaké to je, být sám sobě „šéfem“? A s jakými těžkostmi jste zápasila či zápasíte nejvíce? Jaký byl váš prvotní impuls pro vybudování vlastní značky?

Těch impulsů bylo víc. Když děláte pro klienta, který zakázku platí a má poslední slovo, často je design otázkou kompromisu. A u jedné zakázky, pro kterou jsem dýchala, se přesně tohle stalo. Vytvoříte perfektní design a z výsledného produktu je vám spíš smutno.

A mně najednou došlo, že jestli chci mít produkt takový, jaký navrhnu, musím jej sama vyrobit i zaplatit. Takže hlavně zápasím s tím, že všechno je ve výsledku náročnější, než si naplánujete, máte totální zodpovědnost za vše, ale na druhou stranu si pak vážím té svobody.

Zatím máte v portfoliu kuličky a vibrátor. Uvažujete i o nějakých dalších pomůckách?

Nápadů mám hodně – a nejen na erotické pomůcky. Zajímá mne žena jako celek, takže bych ráda postupně nabízela i další ženské produkty. Ale co to přesně bude, zatím prozrazovat nechci, ale moc se na to těším.

Navrhla jste i chytrý teploměr pro ženy, který měří bazální teplotu. Co vás k tomu vedlo?

Byla to skvělá zkušenost. Oslovila mne švýcarská firma, a tak jsem pro ně rok pracovala na vývoji bazálního teploměru na zjištění plodných a neplodných dní.

To byla právě jedna z těch zakázek, pro které jsem dýchala, ale nakonec těch kompromisů bylo tolik, že jsem dospěla k závěru, že když chci být 100% spokojená s výsledkem, musím celý proces ohlídat až do konce a rozhodla jsem se založit vlastní firmu.

Vaše návrhy působí velmi žensky, jak na ně reagují muži?


Takhle se rodí nápady.

Řekla bych, že pozitivně. Snažím se dělat vše co nejjednodušší. I když už to může znít jako klišé, hodně lidí to přirovnává k Applu a přiznám se, že mě vždycky takové hodnocení potěší.

Co byste vzkázala mladým začínajícím designerům?

Mladým designerům bych asi vzkázala, ať se nebojí žádného témata. Ale ať nevymýšlí zbytečné věci, jen proto, aby se vytvořil design.

Co děláte, když si potřebujete odpočinout od práce, máte ještě nějaký koníček? Najdete si i čas na sebe?

Poslední rok se snažím dodržovat víkendy. Ale je pravda, že když mám najednou trochu volna, neumím si s ním moc poradit, takže ráda pak dospávám, čtu, chodím na jógu, ale ráda chodím do divadla a na koncerty... naposledy jsem byla na Priessnitz a to byl opravdu výborný zážitek! Jsou prostě skvělí!

Hrajte s Bety.cz o 3 sady venušiných kuliček Whoop.de.doo z edice RED light od designérky Anny Marešové!

Stačí odpovědět na jednoduchou soutěžní otázku!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat