Proč není dobrý nápad v lednu abstinovat?

Řada lidí se na Nový rok rozhodne začít držet dietu, abstinovat a cvičit. Po prosincových vánočních večírcích a svátečním přejídání je to v řadě případů na místě. Ale podle vědců z Oxfordské univerzity není úplně rozumné zcela se vyhýbat posezení s přáteli v hospůdce a střídmé konzumaci alkoholu. Právě v lednu, nejdepresivnějším měsíci roku, totiž může posezení u jednoho či dvou piv s přáteli výrazně podpořit celkovou duševní pohodu.

„Náš výzkum dokazuje, že časté návštěvy místní hospody můžou pozitivně ovlivnit sociální vztahy člověka a to, jak se zapojuje do místní komunity, což v překladu může pozitivně ovlivnit jeho život a jak je s ním spokojen. Naše sociální vazby a vztahy nám poskytují nejdůležitější obranu před mentálními a fyzickými chorobami. Ačkoli hospody jsou tradičně vnímány jako místa k socializaci, alkohol hraje v celé věci také svůj vliv, protože startuje endorfinový systém, který podporuje navazování sociálních vztahů,“ vysvětluje profesor Robin Dunbar z Oxfordské univerzity, kde působí na katedře experimentální psychologie.

Lidé navštěvující pravidelně jeden podnik ve svém bydlišti mají širší sociální vazby a více přátel než ti, kdo se hospodám vyhýbají zcela. Širší sociální okruhy přitom přispívají k lepšímu psychickému zdraví člověka.

„Osobní dušení pohoda a štěstí mají ohromný vliv nejen na život jedince, ale také na celou společnost,“ dodává spoluautor výzkumu Colin Valentine ze společnosti CAMRA podporující tradiční britské pivo a britské hospody.

Nicméně alkohol má zhoubný vliv na zdraví, když je překračována denní míra konzumace odpovídající jednomu až dvěma pivům či dvěma decilitrům vína. Stejně tak vysedávání po hospodách při sedavém zaměstnání jen zhoršuje zhoubné účinky nedostatku pohybu a trávení dlouhých hodin na zadku.

Pozor na kocovinu

Důraz na dodržování doporučené maximální dávky alkoholu denně je na místě. Nejenže byste jinak vážně ohrožovali své zdraví, ale taková kocovina člověka po ránu také nepotěší. Mimochodem, všimli jste si, jak s věkem klesá schopnost našeho organismu vyrovnat se s následky divokých alkoholových večírků?

Jak člověk stárne, ubývá v jeho játrech enzymů, které odbourávají metabolity způsobující kocovinu. Etanol je pro tělo látkou toxickou. I když působí v malé koncentraci příjemné stavy euforie a uvolnění, ve vyšších dávkách působí toxicky na nerovovou soustavu a také na ostatní buňky. Zbavit se ho snaží játra, do nichž alkohol s krví pumpuje srdce. V játrech se alkohol pomocí enzymů mění na acetaldehyd, látku ještě jedovatější než etanol. Tu další enzym štěpí na acetát, oxid uhličitý a vodu. Kocovinu způsobuje právě acetaldehyd, který koluje krví a dostává se do mozku a dalších orgánů.

V mládí je acetaldehyd rychle odbouráván, ale jak člověk stárne, ubývá enzymu potřebného k jeho redukci na acetát. Takže tělem delší dobu koluje acetaldehyd a vyvolává symptomy známé jako kocovina. Dalším nepříznivým faktorem jsou pak obezita a dehydratace.

Většina lidí má ve vyšším věku více tukových zásob než v mládí. Jenže tuk na sebe váže alkohol, který se tak pomaleji odbourává, je déle v systému a déle na tělo a mozek působí acetaldehyd. Ten už sám o sobě přispívá k dehydrataci organismu. Tělo s věkem navíc přichází o vodu přirozeně, jeho schopnost udržovat vodu v buňkách a tkáních se zhoršuje. To vše jsou důsledky zhoršování kocoviny s věkem,“ píše magazín New York.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat