Proč je pomlouvání tak návykové?

Oxytocinu se někdy přezdívá hormon lásky. Má v těle člověka řadu funkcí, mimo jiné spouští porod, ale také vytváří silné citové pouto matky k dítěti či mezi partnery. Oxytocin hraje důležitou roli také při socializaci a navazování přátelských vztahů. Podle italských vědců také vysvětluje, proč je lidstvo tak závislé na pomlouvání. Dvě osoby, které klevetí o někom dalším, totiž zažívají silný příliv oxytocinu do mozku. A to je samozřejmě velmi příjemné.

Doktorka Natascia Brondinová z Univerzity v Pavii sledovala účinky pomluv na mozek dvaadvaceti žen. Co bylo u všech konzistentní, byla přítomnost oxytocinu v mozku ve chvíli, kdy pomlouvaly někoho jiného. A čím více se oxytocinu vyloučilo, tím příjemnější pocity z pomlouvání ženy měly.

„Vyloučení hormonu pomáhá v lidech vyvolat pocit sblížení, takže si připadají poté, co pomlouvali někoho jiného, mnohem bližší,“ vysvětluje doktorka Brondinová.

Jenže pomluvy a klevety můžou být sociálně negativní, tedy ve většině případů. Zvyšují napětí a riziko vážných neshod a potyček v budoucnosti. Navíc můžou některé jedince izolovat a zničit. Sociální izolace je zhoubná a má vážné následky na zdraví duševní a fyzické.

Podle evolučních psychologů ale mají také pozitivní účinek. Pomluvy nastavují pravidla skupiny, trestají ty, kdo je poruší, posilují sociální vliv přes systém pověsti a posilují pouta mezi těmi, kdo pravidla dodržují.

Přitom je ale zajímavé, což zjistila doktorka Brondinová, že oxytocin se v mozku vylučuje bez ohledu na psychologické charakteristiky. Je jedno, jak je člověk empatický a čestný, či naopak autistický a narcistický. Oxytocin se vylučuje v mozku vždy.

Pozor na pomluvy v práci

Jenže jak se zdá, není pomluva jako pomluva. Když se sejdou dvě kamarádky na kávě a trochu "properou" někoho třetího, nenadělá to tolik škody, jako když v práci u automatu pomlouvají dvě kolegyně svého šéfa. Jak to?

Šíření negativních zpráv o vedení a kolezích totiž nastoluje mezi zaměstnanci cynické klima. Cynická nálada snižuje produktivitu práce a zhoršuje pracovní morálku obecně.

Zatímco probírání milostného života a plánů na víkend je na pracovišti v pořádku a může vztahy podporovat, pomlouvání firemní politiky a vedení by mělo být potlačováno,“ tvrdí psychologové ze Salfordské univerzity.

„Cynismus vede k negativním postojům vůči organizaci a managementu. Zaměstnanci věří, že jejich manažeři nemají dost integrity a využívají jejich čas a úsilí. Stále přibývá studií, které dokazují, že cynismus je největší překážkou firemního úspěchu, produktivity a managementu zaměstnanců,“ vysvětluje profesor Kirk Chang.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat