Proč jen ženy umí dělat více věcí najednou?

Ženy jsou skutečně mnohem lepší než muži ve vykonávání více věcí najednou. A vědce zajímá, proč je mezi pohlavími takový rozdíl. Pánové mají problém soustředit se na více než jednu činnost, zatímco o ženách se traduje, že dokážou telefonovat, žehlit, krmit dítě a u toho ještě sledovat televizi. Za výhodu vděčí ženským pohlavním hormonům, tvrdí vědci z Curychu.

Ti totiž zjistili, že stejně jako muži nejsou schopny vykonávání více činností najednou ani ženy po menopauze, jimž výrazně poklesne hladina pohlavních hormonů v krvi.

„Víme, že levá hemisféra mozku je zodpovědná za zpracování verbálních úkolů a také za ovládání pravé ruky. U mužů a starších žen ale verbální úkol tak zahltí levou hemisféru, že nejsou schopni pohybovat řádně pravou rukou. Jsme překvapení, že rozdíl mezi pohlavími je tak znatelný u relativně jednoduchého chování – slovního testu a pohybu rukou,“ uvedl k výzkumu doktor Tim Killeen z Univerzitní kliniky Balgrist v Curychu.

Výhoda? Jak kdy...

Ačkoli vykonávání více činností najednou (tzv. multitasking) šetří čas, není pro náš mozek zrovna prospěšné. Neurologové v rozsáhlém výzkumu prokázali, že snaha zvládnout více úkolů najednou snižuje produktivitu. Navíc při něm mozek dělá mnohem více chyb a omylů než při soustředění se na jedinou věc.

Profesor Earl Miller z Massachusetts Institute of Technology v Cambridge to vysvětluje jednoduše: „Přepínání mezi úkoly vyžaduje mnohem více mentální energie, aby se člověk znova dostal do plného běhu.

Daleko lepší je podle něj zaměřit se na jeden úkol, vyřešit jej a jít k dalšímu. Ušetří se tím čas, sníží zátěž na mozek, zvýší produktivita a sníží počet chyb.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat