Mýty o spánku: Čemu stále věříme?

Na světě je jen málo věcí tak přirozených, jako je spánek. Ovšem to neznamená, že o něm víme všechno! Naopak, spánek je stále předmětem zkoumání vědců. A také se o něm šíří spousta mýtů. Schválně, kolika z nich také věříte?

Mýtus č. 1: Kvůli technologiím spíme nejméně v historii

Ačkoli víme, že bychom měli spát okolo 8 hodin denně, málokdo z nás tohoto vysněného cíle skutečně dosáhne. A viníme z toho stres, práci, technologie… Máme pocit, že zatímco naši předci vyspávali, my trpíme, protože nám to okolní svět nedovolí. Jenže to není tak docela pravda. Nedávný výzkum Kalifornské univerzity prokázal, že naši předkové si o nějakých 8 hodinách spánku mohli nechat jen zdát. Průměrně spali okolo 6 hodin denně. Navíc často spali s přestávkami. Takže až se zase budete vymlouvat na moderní svět, který vám nedovoluje dosáhnout vysněné 8hodinové mety, zamyslete se, zda není chyba spíše na vaší straně.

Mýtus č. 2: Sklenička něčeho ostřejšího pomůže usnout

Alkohol a spánek. Jde to dohromady? Pokud si myslíte, že vás dvě tři piva pošlou do říše snů, pak jste na omylu. Tedy možná po nich usnete, ale kvalita spánku bude hodně narušena. To je vědecky dokázáno. Navíc alkohol dehydratuje, takže se v noci budete budit kvůli potřebě močit. Alkohol rovněž přispívá k chrápání a únavě po probuzení. Příště raději sáhněte po šálku bylinkového čaje.

Mýtus č. 3: Ročně spolknete při spánku několik pavouků

Nespolknete. Upřímně řečeno, poslední místo, kde by si pavouci přáli být, jsou vaše ústa. A jelikož jsou to tvorové docela inteligentní (tedy na pavouky), moc dobře vědí, kam mají zalézt a kam ne. A podle vibrací z vašeho dýchání (či chrápání) poznají, kam je vstup zakázán.

Mimochodem, u tohoto mýtu je dokonce známé, kde se vzal. Jeho autorkou je Lisa Holst, která v roce 1993 chtěla dokázat, jak snadno lidé věří všemu, co jim přijde e-mailem, a spustila rozesílání vymyšlených „faktů“, jež měly její hypotézu potvrdit. Polykání pavouků ve spánků byl jedním z nich. A tak Lisa Holst nejen potvrdila důvěřivost lidí, ale navíc zajistila tomuto mýtu nesmrtelnost.

Mýtus č. 4: Počítání oveček pomáhá usnout

Také vám maminka říkala, že když nemůžete usnout, měli byste počítat, protože vás to unaví a za chvíli budete v říši snů? Výzkum vědců z Oxfordu si to ovšem nemyslí. Vyplynulo z něj, že mnohem efektivnější je představovat si před spaním nějaké příjemné prostředí, které u člověka vyvolá pocit uvolnění (například pláž a moře nebo padající vodopády). Počítání se v experimentu ukázalo v podstatě jako neúčinné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat