Kolik jídla skončí v odpadkovém koši?

Pětina světové produkce potravin skončí vniveč. Podle OSN je pětina vyrobeného jídla zničena vyhozením do odpadu či zbytečným přejídáním se obyvatel Západu. Tam lidé snědí o deset procent více, než potřebují ke své zdravé existenci. Devět dalších procent lidé nechají zkazit a vyhodí kvůli nadbytečnosti. Podle OSN by vyhozené jídlo mohlo nasytit miliardu hladových.

Na Západě totiž zničíme zbytečně miliardy tun potravin každý rok. „Pokud bychom lépe dbali na to, co produkujeme, nakupujeme a jíme, umožnili bychom všem bezpečný přístup k cenově dostupné a výživné stravě. Omezili bychom tak ekologickou zátěž extenzivního zemědělství,“ tvrdí vědci z Edinburské univerzity.

Zbytečné nákupy i výroba

Autoři analyzovali data OSN a zjistili, že se vyhodí mnohem více potravin, než se soudilo. Sledovali totiž deset klíčových stádií v globálním potravinovém systému ke kvantifikaci míry ztrát včetně pěstování, sklizně, převozu a konzumace.

Největší ztráty způsobují nadměrná konzumace a vyhazování těch potravin, které si konzumenti koupí zbytečně, nestihnou je pozřít a následně vyhodí do popelnice. Navíc jsou neefektivní také procesy výroby potravin.

Největší ztráty

Nejméně účinnou je produkce dobytka a masných výrobků. Na miliardu tun dobytka připadá jen 240 milionů tun konzumovatelných výrobků – masa, mléka a vajec. Tady jsou ztráty nejvyšší, z jejich celkového množství tvoří čtyřicet procent.

„Musíme se zaměřit na to, jaké druhy potravin konzumujeme. Maso a živočišné produkty například jsou neúčinně produkovanými kaloriemi, protože k jejich produkci jsou potřeba jiné potraviny. Neříkáme, že mají být všichni vegani, ale myslíme si, že všichni bychom se měli zamyslet nad jídelníčkem a trochu ho změnit,“ tvrdí doktor Peter Alexander, jeden z autorů studie působící v Edinburghu..







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat