Vyšší vzdělání vám pomůže k lepší paměti. Ve stáří o ni ale přijdete jako ostatní

Neurologové a psychologové mnoho desetiletí vyzdvihují roli vzdělávání v rozvíjení a posilování paměti. A mají pravdu. Lidé, kteří dosáhnou vyššího vzdělání a stráví větší část života studiem, mají skutečně lepší paměť. Jenže nikoli navždy. Podle nových výzkumů londýnských neurologů totiž ve vyšším věku paměť vysokoškoláků upadá stejně rychle jako těm, kdo studovali kratší dobu.

„Lidé, kteří mají vysokoškolské vzdělání, jsou na tom s mírou úpadku paměti ve stáří úplně stejně jako ti, kdo mají nejnižší vzdělání,“ tvrdí vědci z University College London.

Svá tvrzení opírají o sledování jedenácti tisíc osob starších pětašedesáti let z deseti zemí Evropy. Na počátku studie byly dány všem pokusným osobám testy paměti. Během osmi let prodělaly další čtyři testování, která měla mapovat míru úpadku paměti. Do analýzy výsledků bylo nakonec zahrnuto dosažené vzdělání.

„Jedinci s nejvyšším vzděláním měli na počátku studie nejlepší výsledky v testech paměti, měli tedy lepší paměť než lidé s nejnižším vzděláním. Ale míra úpadku paměti byla u obou skupin stejná,“ tvrdí vědci z University College London.

Pokusné osoby byly záměrně vybrány v deseti různých zemích Evropy, které se od sebe liší systémem školství a vzdělávání. Tak bylo prokázáno, že jedinci s vysokoškolským vzděláním mají vždy lepší paměť než ti s nejnižším vzděláním bez ohledu na typ vzdělávání.

„Naše studie nicméně naznačuje, že výše vzdělání nemusí nutně znamenat zpomalení či zastavení úpadku paměti ve vyšším věku,“ dodala vedoucí autorka výzkumu doktorka Dorina Cadarová v rozhovoru pro deník The Mail.

Nejlepší trénink pro mozek? Kniha!

Čím mozku a paměti prospívat? Co třeba čtením! Podle neurologů z americké univerzity v Atlantě se člověku po přečtení románu zvýší inteligence tím, že mu lépe funguje mozek. A tato změna trvá až pět dní.

Čtení dobré knihy může zvýšit propojení v mozku a neurologické změny, které jsou dlouhodobé, se podobají paměti svalové,“ tvrdí autoři výzkumu z Emory University.

Po přečtení kvalitního románu dojde ke změnám v levém spánkovém laloku, což je oblast odpovídající jazykové inteligenci. Zlepší se také propojení neuronů v oblasti primární pohybové senzoriky. Změny v mozku při čtení a po přečtení kvalitní knihy odhalila magnetická rezonance.

Neurologické změny zůstávají stejné po přečtení románu ještě pět dní, i když už lidé další knihu nečtou,“ tvrdí neurologové z Emory University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat