Podprsenka, tenisky či polštář: Poznejte, kdy je načase je vyhodit

Většina z nás pravidelně kontroluje dobu spotřeby u potravin či kosmetických produktů, které podléhají zkáze. Ovšem věděli jste, že svou životnost má i spousta dalších věcí ve vaší domácnosti? Kdy je nejvyšší čas se s nimi rozloučit?

Dětská autosedačka

Délka životnosti: 6 až 10 let

Sedačka v autě zajistí vašemu dítěti bezpečí, ovšem k tomu musí být v naprosto bezvadném stavu. A to po 6 až 10 letech „tvrdé služby“ a péče našich potomků už nebývá. Některé umělohmotné prvky jsou ulomené, sedačka začíná ztrácet tvar a pevnost… V takovém stavu už byste ji používat neměli.

Ručníky

Délka životnosti: 3 až 5 let

Jistě, našim babičkám a maminkám vydržely ručníky třeba 10 let, ale dnes si o něčem takovém můžeme nechat zdát. Nejenže po 3 až 5 letech začneme pozorovat uvolněná vlákna na ručníku, ale ani ze zdravotního hlediska není starý ručník žádná výhra. Na věšáku v koupelně mu nějakou dobu trvá, než vyschne, a tak se v něm stihnou namnožit bakterie a plísně. Ne všechny se bohužel podaří vyprat. Není od věci jednou za čas vyměnit zásoby ručníků.

Polštáře

Délka životnosti: 2 až 3 roky

Ačkoli polštář plněný pravým peřím vydržel celá desetiletí (peří ovšem bylo nutné pravidelně nechávat čistit a sypek se rovněž měnil), dnes má většina z nás polštáře spíš z umělých materiálů. I když je snadné je udržovat (dají se často běžně prát), po dvou až třech letech začínají tyto polštáře ztrácet tvar a neposkytují naší páteři takovou oporu, jakou potřebujeme. A tak je na čase říci jim sbohem.

Mycí houba

Délka životnosti: 2 až 6 měsíců

Nejrůznější houby či masážní žínky do sprchy jsou sice skvělými pomocníky v péči o pokožku těla, ale také jsou bytovou jednotkou spousty mikrobů. Vlhko totiž bakterie či plísně prostě milují. Ideálně byste měli houbu jednou týdně vyvařit či naložit do dezinfekčního roztoku. Ovšem ne každý materiál to dovoluje. A tak vaši houbičku nejspíš brzy čeká výlet do odpadkového koše…

Zubní kartáček

Délka životnosti: 3 měsíce

Kartáček na zuby plní velmi důležitý úkol, a tak bychom ho neměli nechat přesluhovat. Nejenže je po třech měsících plný bakterií (není od věci ho jednou týdně pořádně vydezinfikovat – propláchnutím kartáčku pod vodou se všech nečistot nezbavíte), ale štětiny začínají ztrácet svůj tvar a nemohou čistit zuby tak dokonale jako ty na novém kartáčku. Mimochodem, jste-li nemocní, rozlučte se s kartáčkem mnohem dříve, může se stát přenašečem bakterií či virů (včetně chřipkových apod.).

Podprsenka

Délka životnosti: asi 2 roky

Všechny víme, jak těžké je rozloučit se s podprsenkou, která nám dokonale padne a celé ty roky našim ňadrům poskytovala úžasnou oporu (nemluvě o tom, jak těžké je narazit v obchodě na další, která by nám tak vyhovovala). Jenže přibližně po dvou letech podprsenka začíná ztrácet pevnost a tvar, a tak už vlastně neplní svůj účel. Sentiment stranou, vaše ňadra si zaslouží novou!

Bačkory

Délka životnosti: okolo 6 měsíců

Také máte doma měkké plyšové bačkůrky, které jsou úžasně pohodlné a teplé, a tak je nosíte prakticky neustále? Nic proti nim, ale ne všechny zaručí „odvětrávání“ našich nožek, a tak se v nich množí nejrůznější bakterie a plísně. Pravidelně byste je proto měli prát. A přibližně po 6 měsících se s bačkůrkami rozloučit.

Sportovní boty

Délka životnosti: přibližně 1 rok

Pokud pravidelně sportujete, vaše tenisky dostávají pořádně zabrat. Nejede jen o to, že se v nich potíte (většina sportovních bor se dá prát), ale především o to, že po nějaké době začne být na botkách znát únava materiálu. Podrážka už tak dokonale nepruží, vložka nedrží na svém místě, kotníky už také nemáme tak pevně fixované… A to si říká o nepříjemné zranění. Raději vyrazte na nákup nových.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat