Někteří lidé nedokážou brzy ráno vstávat kvůli genům

Vědci z Rockefellerovy univerzity v New Yorku mají omluvu pro zhruba 1,3 procenta populace, která nejsou schopna vyhrabat se z postele před osmou ráno. Tito lidé jsou totiž nositeli vzácné genetické mutace, která jim nedovolí nastartovat hned při rozbřesku. Nicméně vymlouvat se na to může jen každý pětasedmdesátý jedinec.

Geneticky podmíněné sovy, které ráno prostě nerozlepí oči kvůli dědičným dispozicím, mají mutaci genu CRY1, jež zpomaluje vnitřní biologické hodiny tak, že svého majitele probouzejí až dopoledne. Naopak ještě večer dotyčného jedince činí velmi bdělým, takže rád ponocuje.

„Ve srovnání s jinými mutacemi, které byly spojovány s poruchami spánku… tato genetická mutace má velmi silný účinek,“ tvrdí profesor Michael Young z Rockefellerovy univerzity v New Yorku.

Recept na snadné vstávání

Ovšem nemusíte být zrovna geneticky podmíněnou sovou, aby se vám ráno občas z vyhřáté postele vůbec nechtělo vylézt. Co teď? Kanadský odborník na zdravý životní styl Craig Ballantyne tvrdí, že pro snadné probuzení stačí dodžovat pravidlo 10-3-2-1-0.

Co tato tajemná pětice číslic znamená? Desítka reprezentuje počet hodin před odchodem do postele, kdy si člověk smí dát poslední nápoj obsahující kofein. Trojka je počet hodin před odchodem do postele, kdy člověk sní poslední jídlo a vypije poslední alkohol. Dvojka je počet hodin před odchodem do postele, kdy člověk přestane pracovat, učit se a používat mozek.

Jednička představuje poslední hodinu před usnutím, po kterou už člověk nepoužívá mobil, tablet, počítač ani televizi – veškeré zářiče modrého světla. A konečně nula je počet případů, kdy člověk ráno zaspí nebo se za zvuku budíku probouzí unavený.

Profesor holistické medicíny Andrew Weil z Harvardovy univerzity nabízí ještě dechovou techniku, která večer pomůže usnout i těm, kdo mají problémy se spánkem. Člověk dýchá podle rovnice 4 ku 7 ku 8. Čtyři vteřiny nadechuje, sedm vteřin drží dech a osm vteřin pomalu vydechuje. Prý stačí většinou jen tři takové cykly.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat