Usmívejte se a noste brýle. Budete vypadat chytřeji, radí vědci

Občas se člověk ocitne v situaci, kdy se mu hodí vypadat jako sečtělá, duchaplná a chytrá osoba (tedy ještě chytřejší a duchaplnější, než je). Jak toho dosáhnout? Podle výsledků nejrůznějších studií se zdá, že je to snazší, než bychom si mysleli.

Takhle to vidí vědci!

Mluvte jasně

Spousta lidí má pocit, že aby vypadala opravdu chytře (či aby svoji chytrost dokázala), musí v komunikaci používat složitá souvětí, cizí termíny a duchaplné obraty. Jenže to se může velmi rychle obrátit proti nim. Studie University of California totiž ukázala, že inteligenci si lidé asociují spíše s jasným a přímým vyjadřováním. Zkrátka aby všichni hned na první poslech či přečtení pochopili, co se vlastně snažíte sdělit.

Pořiďte si brýle

Průzkum britské Optometrické společnosti ukázal, že 43 % lidí je přesvědčeno, že s brýlemi lidé vypadají chytřeji, a 40 % z nich dokonce vážně uvažuje o tom, že by si pořídilo „falešné“ brýle, aby působili inteligentněji. Ostatně se podívejte na nejrůznější stereotypy ve filmech – postavy profesorů apod. nosí většinou brýle.

Nešetřete vtipy

Tohle platí především pro muže. Ti, kteří umí své okolí pořádně bavit, jsou považováni za chytřejší. Podle francouzské studie je to proto, že smysl pro humor je u zástupců silnějšího pohlaví asociován s inteligencí.

Rozdávejte úsměvy

Studie uveřejněná v Journal of Nonverbal Behavior zase prokázala, že existuje vztah mezi tím, jak lidé považují člověka za inteligentního, a tím, jak se daný člověk usmívá. Ale pozor, musí se jednat o úsměv upřímný! S falešným nijak zvlášť nepochodíte. Autoři studie si to vysvětlují tím, že usmívající se lidi máme tendenci hodnotit obecně pozitivněji, s čímž je spojeno i zdání vyšší inteligence.

Začtěte se

Britský průzkum odhalil, že spousta lidí – aby udělala dojem a působila chytře – předstírá, že četli nějakou klasiku (třeba Vojnu a mír). To je sice také možnost, ale v okamžiku, kdy jsou zataženi do diskuse o daném díle, vyjde pravda najevo (a se zdáním inteligence je konec). Jak z toho ven? Jednoduše – opravdu si ony klasické romány přečtěte.

Udržujte oční kontakt

Pokud se při rozhovoru budete druhému člověku dívat do očí, bude si o vás myslet, že jste chytří. Ostatně výzkum provedený na Brandeis University v Massachusetts potvrdil, že lidé s vyšším IQ mají tendenci udržovat oční kontakt častěji než lidé s nižší inteligencí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat