Lidé poznají v očích každého člověka šest základních emocí

Ne nadarmo se říká, že jsou oči okny do duše člověka. Lidé totiž z očí jiných lidí, třeba i naprosto cizích náhodných kolemjdoucích, poznají základní emoce. Minimálně šest těch, které testovali psychologové z New Yorku. Dobrovolníci z pohledu do očí správně odhadovali, zda je člověk smutný, znechucený, naštvaný, veselý, vyděšený nebo překvapený.

Vědci z New Yorku angažovali šest set dobrovolníků, kteří měli vybírat z padesáti různých psychických stavů, které vidí v očích předložených osob. Poté byly výsledky podrobeny také počítačové analýze. Lidé byli v odhadování přesnější, nicméně z analýzy počítačem vyplývá, že vyšší citlivost projevují lidé širokým otevřením očí, zatímco podezření či znechucení přivřením víček.

„Oči jsou okna do duše proto, že jsou prvním prostředníkem při pohledu. Výrazné změny kolem očí ovlivňují to, jak vidíme a, naopak, komunikujeme s druhými o tom, co si myslíme a cítíme,“ vysvětluje profesor Adam Anderson z Cornellovy univerzity v USA.

Podrobnější testy také odhalily, že lidé neumějí tyto emoce vyčíst z pohledu na ústa či nos. Z očí jsou ale v odhadování emocí velmi přesní.

Jak na zdravé oči

Aby vám ovšem ona okna do duše sloužila co nejdéle, měli byste se o ně náležitě starat. Čím jim zaručeně prospějete?

Voda a zase voda

Teď překvapivě není řeč o pitném režimu a nebudeme vás nabádat, abyste denně vypili minimálně dva litry vody. Spíše vám doporučíme, abyste si s ní omývali oči, především po návratu z venkovního prostředí. Má to totiž svůj význam! Znečistěné ovzduší vašemu zrakovému orgánu pořádně škodí. Proto vyplachujte drobné prachové částice, které mají na svědomí podráždění a pálení, tak často, jak to jen jde.

Výživa na prvním místě

Oči, stejně jako jiné části těla, potřebují ke správnému „provozu“ vhodnou výživu. Ve vašem jídelníčku by tedy neměly chybět vitaminy A, C a E. Ani přísunem minerálů nešlápnete vedle, pokud se zaměříte na zinek a měď. Antioxidanty zase ochrání váš zrak před poškozením slunečním zářením. Skvělými potravinovými zdroji jsou jahody, pomeranče, vejce, krůtí maso, listová zelenina, mrkev, paprika, brokolice, dýně, česnek a cibule. Dopřejte si pravidelně také ryby, protože asi 1000 mg omega-3 mastných kyselin denně pomáhá předejít degeneraci makuly (část oční sítnice). Sleď, losos a makrela budou vašimi spojenci!

Rozcvička pro kukadla

Každodenní trénink dokáže divy. Jednoduché cviky lze provádět ráno, před spaním, i během dne. Začněte kroucením očí – desetkrát ve směru hodinových ručiček a desetkrát proti směru. Rovněž pomáhá masáž, kdy se krouživými pohyby masírují kloubem palce spánky, oblast nad očima i pod nimi. Dobré je sledovat i jakýkoli předmět vzdálený asi 15 cm od vás. Po pěti sekundách přeostřete a dívejte se jinam. Opakujte alespoň desetkrát.

Dostatek spánku

Během spánku oči regenerují a odpočívají. K udržení jejich zdraví je to nezbytná záležitost! Proto byste měli snít osm hodin každou noc a rozhodně tuto dobu nezkracovat. Ale co přes den? Dobrá otázka… Lékaři doporučují po každých 50 minutách, které strávíte před monitorem počítače, osvěžit oči – zadívat se na okolní prostředí či na deset minut zavřít víčka. To je ta správná forma relaxace!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat