Ekologicky bychom se měli chovat každý den. Stačí maličkosti

Máme za sebou další Den Země. Při této příležitosti bychom se měli každoročně zamyslet nad tím, zda děláme dostatek pro to, aby nám naše planeta mohla ještě dlouho a s co nejmenšími ztrátami „sloužit“. Jenže upřímně, popřemýšlet nad tímto tématem jednou ročně nestačí.

O Zemi můžete pečovat každý den! Jak? Stačí úplné maličkosti!

Jak do práce

Bydlíte prakticky na dohled své práce? Trvala by vám cesta pěšky do 30 minut? Skvělá zpráva – spojte příjemné s užitečným a pěkně se po ránu projděte. Uděláte něco pro své zdraví i pro přírodu.

Máte to do práce přece jen o něco dál? Není třeba zoufat. Prostě si pořiďte kolo. Kolikrát je jako dopravní prostředek mnohem efektivnější než auto nebo autobus. A co víc, nezanechává žádné škodlivé zplodiny!

Musíte přece jen do práce jezdit? Pokud to spoje dovolí, používejte veřejnou dopravu. Vlaky, autobusy, tramvaje, metro… I taková cesta do práce je ekologičtější, než když vytáhnete auto. A často i rychlejší.

Pití s sebou

Kupujete si cestou do práce každé ráno v kavárně či u stánku svou oblíbenou kávu s sebou? Pak si ji nenechávejte připravovat do papírového kelímku, který představuje zbytečný odpad, ale noste si pěkně hrnek (ideálně termohrnek) a požádejte obsluhu, ať nápoj připraví do něj. Nebojte, nebudete za blázna – slečně za pultem nezáleží na tom, do čeho vám kápu udělá.

Bez balené vody

Kupujete vodu v lahvích, ačkoli jste připojeni na veřejný vodovod s pitnou vodou? Dáváte dítěti do školy každý den balenou vodu na pití? Pak zkuste takovou praxi přehodnotit. Voda z kohoutku je pitná, což znamená, že je zbytečné nahrazovat ji stejně pitnou vodou v plastových lahvích. A dítěti kupte lahev na pití, která se dá používat opakovaně a kterou mu každé ráno naplníte nějakým příhodným nápojem.

Konec igelitek

Kdykoli vyrazíte na nákup, sáhnete u pokladny po igelitové tašce, v níž si zakoupené zboží odnesete? Igelitové tašky jsou z hlediska ekologie obří zátěží. Prostě u sebe noste vždy tašku hadrovou! Vypadá mnohem lépe (některé kousky jsou designově hodně povedené a určitě si z nabídky na trhu vyberete), ale především nezatěžuje životní prostředí.

Zahrádka na parapetu

Máte na parapetu ještě nějaké místo? Skvělé! proměňte ho v bylinkovou zahrádku, vysaďte do květináče malé rajče, jahůdky… Čerstvé a bio pochutiny po ruce jsou snem snad každého. A navíc i z hlediska chuti a kvality často pravděpodobně představují o několik tříd lepší produkci než z dálky dovezené plody, jež najdete v supermarketu.

Jestliže máte to štěstí a vlastníte zahrádku, jste na tom ještě lépe. Využijte ji na maximum, budete šťastni nejen vy, ale i příroda!

Podpora místních

Malí farmáři a zemědělci často nabízejí vysoce kvalitní potraviny, které jsou navíc vypěstovány ekologicky a lokálně. A tak nezatěžují životní prostředí jako pochoutky dovezené přes půl planety. Porozhlédněte se po okolí, zda takového pěstitele nemáte blízko, případně omrkněte nabídku na farmářském trhu.

Čistý potůček

Že neodhazujete odpadky jen tak po zemi, to by snad mělo být jasné. Ale vy můžete jít ještě o krok dál. Zkuste pravidelně uklízet a čistit kus přírody ve svém okolí, aby nebyla zatížena odpadky. Je až s podivem, kolik lidí stále považuje prostředí, kde žije, za skládku, a bez zdráhání odhazuje odpadky v lese, podél silnic, do vodních toků…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat