Nadávky nám pomáhají vyburcovat se k lepšímu výkonu

Ať už člověk nemůže otevřít příliš utažené víčko na sklenici se zavařeninou, nedokáže vytrhnout silný kořen plevele nebo šlape z posledních sil před vrcholem, nadávky a klení mu můžou pomoci. Překonat se a vymáčknout ze svalů ještě o něco víc síly, která povolí víčko, vytrhne kořen a vyjede celý kopec. Tvrdí to vědci z Newcastlu.

Ti se zabývali významem klení a zjistili, že podporuje svalovou sílu a výkonnost. Přitom bylo také prokázáno, že nadávky a klení pomáhají ulevit od bolesti a zmírnit její vnímanou intenzitu. Což je důvod, proč lidé tak nadávají, když se třeba klepnou kladívkem přes prsty.

„Víme z předchozích výzkumů, že klení zvyšuje toleranci člověka vůči bolesti. Možné je, že stimuluje sympatický nervový systém, který podporuje činnost srdce v nebezpečí. Pokud tomu tak je, pak by platilo, že klení také dodává fyzickou sílu, což jsme nakonec v experimentálním výzkumu prokázali,“ tvrdí doktor Richard Stephens z Keele University.

Zdravé nadávky?

Ostatně Richard Stephens se na klením či nadáváním a jejich vlivem na náš organismus zabývá dlouhodobě. Nedávno se zaměřil rovněž na to, jak škodí či prospívá našemu zdraví. A co zjistil?

Klení v mírné formě je podle jeho výzkumu z emočního hlediska zdravé. Pomáhá upustit páru a navíc částečně přispívá ke kreativitě. Jenže musí ho být s mírou.

Důvody, proč klejeme, jsou mnohem složitější, než kvůli pouhé neurvalosti. Klejí – ačkoli někdy tajně – i velmi slušní lidé,“ tvrdí Stephens, jenž se svým týmem sledoval, proč lidé klejí a co to dělá s jejich mozkem.

Testy prováděl na pokusných osobách při hraní agresivních počítačových her.

Počítačové hry v nás vyvolávají agresivitu, takže i jazyk je pak mnohem emocionálnější a hráči více klejí. Tím se klení omlouvá a je přijatelnější. Zakázaná slova chceme používat víc, když jsme emocionální. Když rosteme, učíme se, co tato slova znamenají, používání těchto slov v emocionální situaci nám pomáhá cítit se silnějšími. Některá slova jsou vulgárnější a zakázanější než jiná, účinek je tudíž větší, čím je slovo silnější,“ tvrdí Stephens.

Po letech zkoumání významu vulgarismů v jazyce také potvrdil, že klení není projevem pouze u osob s nízkou inteligencí.

Stereotypně se domníváme, že ti, kdo klejí, mají nízké IQ nebo jsou nevzdělaní, to ale není pravda. Je to jazyk bohatých emocí. Jenže čím častěji tato slova užíváme, tzv. nadužíváme, tím jsou méně účinná. A ztrácejí svůj původní význam,“ dodává doktor Stephens.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat