Červené víno změkčuje cévy u osob trpících cukrovkou

Červené víno je považováno za všelék, který v malém množství dodává tělu antioxidanty, které chrání srdce a cévy před poškozením. Vědci z Bostonu ale zjistili, že by tento nápoj mohl pomáhat také osobám s diabetem 2. typu, které by jinak neměly konzumovat alkoholické nápoje vůbec. Resveratrol obsažený v červeném víně u těchto jedinců změkčuje cévy.

Tedy jinými slovy zvyšuje pružnost cév a brání jejich kornatění. To tedy znamená, že jsou pak dotyčné osoby méně ohroženy infarktem a mrtvicí. Resveratrol se nachází také v některých druzích bobulové ovoce a grepech.

„Účinky resveratrolu můžou více zlepšovat strukturální změny v aortě a méně uvolnění krevních cév, takže lidé s jinou formou kornatění aorty nemusejí mít z resveratrolu takový účinek,“ míní autorka výzkumu doktorka Naomi Hamburgová z Bostonské univerzity.

Prospívá i zubům?

Na červené víno je v současnosti zaměřeno tolik výzkumů, že se zdá, že tento nápoj snad dokáže všechno. Ovšem málokdo by předpokládal, že se víno může podílet také na zdraví naší ústní dutiny!

Pokusy vědců ze španělského Národního výzkumného úřadu ovšem mají přesvědčivé výsledky, že červené víno dokáže potlačit rozvoj bakterií a tlumí vznik biofilmu, který se na zubech vytváří a který se snažíme odstraňovat kartáčkem a zubní pastou. Dát si tak sklenici červeného vína po jídle může být rozumným příspěvkem k prevenci zubního kazu.

Maria Victoria Moreno-Arribaso tvrdí, že červené víno výrazně potlačuje rozvoj bakterií způsobujících kazy. Její tým testoval účinky různých tekutin na životnost a rozvoj biofilmu tvořeného bakteriemi. Vrstvy kolonií těchto mikroorganismů ponořili španělští mikrobiologové na několik minut do různých tekutin a sledovali, co se bude dít. Červené víno s alkoholem i bez alkoholu a červené víno obohacené výtažkem ze semínek byly nejúčinnější. Potlačovaly a hubily bakterie.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat