Čerstvě umyté ruce nastartují v mozku změny, které plodí originální nápady

Od dětství nám vštěpují, že pro pevné zdraví je nutné dodržovat základní hygienické návyky, především si často mýt ruce. Kanadští vědci ale tvrdí, že očištění rukou má ale i jiný význam. Působí přímo na mozek. Člověk, který si umyje pořádně ruce, nastartuje v mozku změny, které vedou k aktivaci kreativního myšlení a nalezení nových nápadů a lepších řešení či přístupů.

Fyzické akty lidského chování mají hluboké psychologické významy. Mytí samo o sobě je provázeno řadou psychologických vjemů – lidé ze sebe smývají neetické chování, neštěstí nebo dokonce prohru. Ale mytí rukou působí na mozek ještě jinak.

Spojené nádoby

Antropologové a evoluční psychologové vědí, že mozek a ruce jsou spojené nádoby, které se vyvíjely vzájemně. Vlastně se dost dobře neví, jestli zručnost ruky vedla k bouřlivému rozvoji koncového mozku, nebo rozvoj koncového mozku vedl k zdokonalení zručnosti. Jedno je jisté. Jemná motorika rukou a masáže dlaní působí na mozek. A pečlivé mytí, na které se člověk soustředí, může v mozku odstartovat unikátní proces kreativního myšlení a nalézání nových nápadů.

„Mytí rukou byť hygienickým ubrouskem skutečně přesměruje myšlení od starých neplodných přístupů k novým a lepším,“ tvrdí doktor Ping Dong z University of Toronto.

Snadné rozhodování

Jeho kolegové z Michiganu zase v jiné studii prokázali, že po pečlivém mytí rukou lidé méně pochybují o svých rozhodnutích a že mytí rukou může pomoci správně se rozhodnout ve složité situaci.

„Když se lidé rozhodují, často volí mezi dvěma stejně přitažlivými možnostmi. Poté, co se pro jedno řešení rozhodnou, mají tendenci se obhajovat. My jsme ale prokázali, že po umytí rukou už nemají potřebu se obhajovat a stojí si za svým rozhodnutím bez pochyb,“ tvrdí doktor Spike Lee z University of Michigan.






Celkem 6 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat